Accesarea fondurilor europene. O afacere cu dedicatie pentru firmele prietene

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

facebook-laptopUna din afacerile colosale ale Romaniei actuale o constituie accesarea si repartizarea fondurilor europene, o vaca de muls pe care din 2007 o storc de vlaga toate guvernele succesive. In ultima perioada, in peisajul autohton s-a format o categorie socio-profesionala de trantori si capuse, in special tineret venit din zona corporatista sau a facultatilor private de doi lei. Acestia actioneaza ca niste haiduci moderni, fiind angajati sau infiintandu-si propriile firme prin intermediul carora se imbogatesc, practicand traficul de influenta si manipularea habarnistilor din zona decidenta.

Baietii destepti ai erei electronice i-au aburit pe guvernantii semianalfabeti, determinandu-i sa le dea pe mana sume de miliarde de euro. Desi Uniunea Europeana are reglementari clare care trebuie doar urmate in mod strict, smecherii romani din categoria baietilor cu blugi mulati, sacouri stramte si freze de puscariasi, au complicat sistemul generand un haos de nedescris. Totul sub obladuirea incompetenta a politicienilor corupti, care profitand de lipsa unei monitorizari corecte din partea structurilor comunitare, reprezentate loco tot de hoti, si-au tras firme de consultanta in care si-au angajat nevestele, fiicele si amantele.

Desi s-a vorbit enorm despre modelul polonez de absorbtie a fondurilor, cu procent care trece de 95%, banii europeni in Romania sunt folositi pe linii de finantare care nu genereaza castiguri concrete. POSDRU este o imensa gaselnita prin care sunt rulate fonduri exorbitante prin proiecte a caror eficienta este aproape nula. Zeci de asemenea actiuni nu fac decat sa alimenteze conturile unor profesori universitari nerusinati de bogati, care gireaza cu numele lor activitati care risipesc fondurile comunitare. Sute de evenimente cu denumiri pompoase, gen “team building, coaching sau training” nu fac decat sa umple buzunarele altor baieti destept, cu conexiuni politice majore din industria hoteliera si a serviciilor. Mii de presupusi “traineri” termina asemenea cursuri dupa care lucreaza ca ospatari sau vanzatoare in mall, accesul intr-o firma de consultanta fiind mai dificil decat intrarea in echipa NASA sau Microsoft. Iar beneficiarii presupusei consultante, buticari si fosti practicanti ai micului trafic de frontiera, nu inteleg nimic din brosurile si simpozioanele in care niste personaje pretins emancipate, vorbesc despre accesarea si managementul proiectelor cu finantare europeana, intr-un limbaj sufocat de anglicisme si expresii preluate din literatura corporatista.

Cu o rata de absorbtie de 54,42% a fondurilor europene alocate pentru perioada 2007-2013, triumfalist anuntata de ultimul terchea berchea cu nadragi ministeriabili, suntem dureros de imbecili fata de alte tari care nu au potentialul de atragere romanesc. Vinovatul principal pentru aceasta bataie de joc majora este Guvernul Romaniei, care din primul moment al deschiderii accesarii de fonduri, a pus ca sefi la aceasta activitate de importanta nationala tot felul de indivizi din specia “oprea”, gangavi, mediocrii si incapabili sa inteleaga ce cauta acolo. Romania nu are autostrazi, iar infrastructura nationala este ca in Mongolia, agricultura se face tot cu sapa si tractoare second hand de 25 de ani, mediul este doar un slogan politizat si aruncat in derizoriu de udrisme colorate, iar imensele fonduri disponibile nu au fost atrase. Sau au fost folosite pe tampenii.

Am fi putut sa realizam obiective majore de interes national daca aveam o strategie si o echipa de oameni altruisti si competenti, capabili sa genereze o emulatie reala in atragerea fondurilor europene, dar ne-am limitat la a evaziona acesti bani, aruncand cea mai mare parte din sume in buzunarele unor talibani corporatisti radicali. Cercetati cine se afla in spatele si in conducerea firmelor de consultanta pentru fonduri europene. Verificati care este sansa unui proiect depus de un antrepenor corect, dar care nu are spate politic si veti vedea ca aprobarea unui proiect dureaza minim doi ani , pentru ca apoi sa se implementeaza gresit sau fortat. Au existat si mai exista sume uriase destinate zonei administratiei publice dar primariile au ca angajati niste filozofi adormiti sau incompetenti care habar nu au ca exista fonduri pentru activitati practice in folosul comunitatii. Ei stiu doar de proiecte gen “eguvernare” sau alte fantezii idealiste, virtuale si nefolositoare. Iar cand se mai amesteca si primarii  din care multi nu stiu nici cate state are UE, dezastrul este general si inevitabil.

Atragerea si folosirea integrala a fondurilor europene era/este un deziderat mai important decat strategia de aparare nationala, un referat penibil, recent aprobat de un Parlament servil care nu face diferenta intre siguranta si securitate nationala. De unde sa stie profesorasul de tara sindicalizat, rugbistul semidoct cu creierul zob in zeci de gramezi, economistul cu aere de aristocrat la FF, doctorasul de tara obez sau inginerul tipter falimentator de profesie din echipa parlamentara maramureseana, despre notiuni si concepte. Ei stiu doar sa foloseasca indemnizatiile generoase puse la dispozitie de lege, angajandu-si zeci de consiliere si mercenari de presa, cu atributii specifice doar in alimentarea cultului personalitatii. Ce fonduri europene, ce proiecte, e vremea concediilor si parangheliilor. Hai, uscheala….la baie ca e sezonul!

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

    1. dilau

      prietene gheoghe muresan, eu si cel putin the baimarean :))) am impresia ca daca ziceai tu sigur o faceai mai bine. in tara nu prea mai e ce fura deci clasa politica s-a orientat spre banii altora, a lui steko de exemplu. chiar crezi ca e un lucru rau?:)))).

      Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2