Acord de principiu FMI-Ucraina pentru un imprumut de 5,5 miliarde de dolari

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat sambata ca a ajuns la un acord de principiu cu Ucraina in vederea unui imprumut de circa 5,5 miliarde de dolari pentru relansarea unei economii in dificultate, noteaza AFP, informeaza AGERPRES.

Imprumutul, prevazut pe trei ani, trebuie sa fie aprobat de conducerea si statele membre ale FMI.

El mai depinde de “punerea in aplicare a unui ansamblu de actiuni prealabile”, printre care consolidarea independentei justitiei si lupta impotriva coruptiei, a mentionat intr-un comunicat directoarea generala a Fondului, Kristalina Georgieva, la finalul unei discutii telefonice cu presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

“Presedintele si cu mine am convenit ca reusita economica a Ucrainei depinde in mod crucial de intarirea statului de drept si de integritatea puterii juridice, de reducerea intereselor personale in economie”, a explicat ea.

“Este esential sa se salveze progresele realizate in insanatosirea sistemului bancar si sa se recupereze costurile ridicate pentru contribuabili in restructurarea bancilor”, a adaugat Kristalina Georgieva.

Directoarea generala a FMI a apreciat actiunile intreprinse de seful statului ales in aprilie, salutand “progresele impresionante pe care el si guvernul sau le-au efectuat in ultimele luni pentru a avansa reformele si a continua politicile economice sanatoase”.

Volodimir Zelenski a fost ales cu promisiunea de lupta impotriva coruptiei, in timp ce Occidentul preseaza Kievul sa reduca influenta oligarhiei sale.

Imprumutul FMI ar urma celui in valoare de 3,9 miliarde de dolari, acordat in decembrie 2018, si din care au fost platite numai 1,4 miliarde de dolari.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1