Acord pentru incetarea focului in Ucraina din 9 decembrie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

ucraina razboiPresedintia ucraineana si separatistii prorusi au anuntat joi incetarea totala a focului in estul tarii incepand din data de 9 decembrie, intr-o noua incercare de a pune capat conflictului sangeros din regiune soldat cu peste 4.300 de morti in cele aproape opt luni de confruntari, informeaza Agerpres.

”Ziua linistii’ va incepe la 9 decembrie”, a indicat presedintia intr-un comunicat dat publicitatii in urma unei reuniuni pe care presedintele Petro Porosenko a avut-o cu conducerea armatei si a fortelor de ordine. ‘Daca ea va fi respectata, retragerea armelor grele (de pe linia frontului ) va incepe la 10 decembrie’, a precizat pentru AFP o sursa din cadrul presedintiei de la Kiev, subliniind ca este vorba de o procedura prevazuta in acordurile de pace semnate in septembrie la Minsk.

Liderii republicilor autoproclamate din estul Ucrainei au confirmat pentru RIA Novosti aceste informatii privind incetarea focului.

‘Grupul, din care fac parte ai nostri si militari ucraineni, a convenit, cu medierea OSCE si a partii ruse, asupra incetarii focului incepand din 9 decembrie’, a indicat seful ‘parlamentului’ republicii separatiste Donetk, Andrei Purghin.

La randul sau, ‘presedintele’ republicii Lugansk, Igor Plotnitki, mai putin categoric, a mentionat un acord ‘verbal’ pentru incetarea ostilitatilor, precizand ca nu a fost semnat niciun document in acest sens.

Acest anunt survine in contextul in care situatia din Ucraina este discutata la Basel (Elvetia), cu ocazia reuniunii ministeriale a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, la care participa secretarul de stat american John Kerry si omologul sau rus Serghei Lavrov, cei doi sefi ai diplomatiilor de la Washington si Moscova avand deja joi o intrevedere in cadrul careia au discutat probleme legate de criza ucraineana.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2