Activitatea Vulcanul de Foc din Guatemala s-a intensificat cu explozii puternice

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Vulcanul de Foc din Guatemala, situat la aproape 50 de kilometri de capitala, si-a intensificat luni activitatea cu explozii moderate si puternice, expulzând materii piroclastice in jurul craterului, relateaza EFE, titreaza Agerpres.

Institutul National de Seismologie, Vulcanologie, Meteorologie si Hidrologie a precizat intr-un buletin special ca aceasta situatie este rezultatul “unui proces de umplere a craterului”, fapt ce genereaza avalanse incandescente in directia versantilor Las Lajas, Seca, Honda si expulzarea de cenusa. Coloanele de cenusa ating deja 5.000 metri inaltime deasupra marii si se deplaseaza cu 12 km/h spre vest si sud-est. Exploziile genereaza unde de soc “moderate si puternice” care fac sa vibreze acoperisurile si ferestrele caselor din localitatile invecinate Panimaché, Morelia, Santa Sofía, Yucales, Palo Verde sau Rochela.

La 3 iunie anul trecut, eruptia cea mai puternica din istoria vulcanului a provocat moartea a aproape 200 de persoane si a afectat 1,7 milioane de oameni dintre care unii au pierdut aproape toate bunurile.

Vulcanul de Foc, cu o inaltime de 3.763 de metri, este situat intre departamentele Escuintla, Chimaltenango si Sacatepéquez, si este, alaturi de Santiaguito si Pacaya, unul dintre cei mai activi, dintr-un total de 32 de vulcani aflati in aceasta tara din America Centrala

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2