ACTUALIZARE-Maramuresenii izolati la domiciliu sunt verificati de echipaje MAI. Cei care nu sunt gasiti, risca amenzi usturatoare. Amendati sunt si cei care nu au anuntat ca s-au intors din zonele galbene

Reclame home 1
Reclame home 1

Persoanele care au venit in judet sau care urmeaza sa revina din zonele galbene au obligatia sa anunte medicul de familie. In cazul in care nu sunt asigurati pot sa anunte sosirea lor la numarul de telefon 0262-212.462.

Incepand de ieri, toate persoanele, care sunt izolate la domiciliu, sunt verificate inopinant de catre structurile MAI. In cazul in care acestea nu sunt gasite in locatia declarata sunt sanctionate contraventional.

Dan Buca, purtator de cuvat CJSU Maramures: “Persoanele, care vin din zone galbene, au obligatia de a se izola la domiciliu imediat pentru o perioada de 14 zile. Acestia trebuie sa ia legatura imediat cu medicul de familie, care va anunta DSP Maramures. In cazul in care nu au medic de familie, nu este nicio problema, deoarece ne pot spune ca sunt in izolare la numarul de telefon 0262-212.462, deschis de CJSU Maramures pentru ei. Cetatenii care nu anunta ca s-au intors din zonele galbene vor fi sanctionati contraventional. Tot sanctionati vor fi si cei care parasesc locuintele declarate ca domicilii de autoizolare. Acestia trebuie sa stie ca sunt monitorizati atat de angajatii Directiei de Sanatate Publica, cat si de autoritatile abilitate din cadrul MAI. Testele, care se fac pentru a vedea daca sunt sau nu infectati cu COVID-19, sunt efectuate pentru toti maramuresenii aflati in izolare la domiciliu.”

Si astazi, pe raza Municipiului Baia Mare au putut fi vazute mai multe echipaje care verificau daca persoanele revenite din zonele galbene respecta regimul de izolare la domiciliu.

Revenim cu detalii vis-a-vis de cuantumul amenzilor imediat ce vor fi comunicate oficial. #stamincasa

ACTUALIZARE 18.30

Informatii furnizate de CJSU Maramures:

Nerespectarea deciziei de izolare voluntara la domiciliu atrage urmatoarele sanctiuni si contraventii, prevazute de Hotararea Guvernului nr. 857/2011, care vizeaza contraventii la normele privind prevenirea si combaterea bolilor transmisibile si la normele de igiena pentru unitatile sanitare.

Hotararea nr. 857/2011 Art. 34 Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 25.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice urmatoarele fapte:

a) neinregistrarea si neraportarea cazurilor de boli transmisibile, precum si nenotificarea reactiilor adverse prin sistemele de alerta si vigilenta la autoritatea de sanatate publica teritoriala, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare;

b) neizolarea bolnavilor de boli transmisibile cu internare obligatorie si neinstituirea masurilor de prevenire si combatere a extinderii procesului epidemiologic;

m) nerespectarea de catre persoane fizice, suspecti si convalescenti de boli transmisibile, contacti si purtatori sanatosi de germeni patogeni, precum si de catre persoane juridice a masurilor prevazute de normele in vigoare, in scopul prevenirii si combaterii bolilor transmisibile;

r) nerespectarea instructiunilor Ministerului Sanatatii privind imunizarile obligatorii, masurile de lupta in focar, izolarea bolnavilor cu boli transmisibile si eliberarea avizului epidemiologic.

Conform articolelor 326 si 352 din Codul Penal vizand zadarnicirea combaterii bolilor si falsul in declaratii, astfel:

Art. 326 Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Art. 352 (1) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la o luna la 6 luni sau amenda.

Ana AVRAM

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole