(ACTUALIZARE) Maramures: Exista pesta porcina africana la Ieud! ANSVSA a confirmat suspiciunea

home camp2
home camp2
home camp2

Desi Ziar MM.ro detinea informatii cu privire la aparitia pestei africane de la Ieud, inca de la primele ore ale diminetii, echipa ziarului online a hotarat sa nu faca acest subiect public pentru a nu crea panica in randul cetatenilor pana la confirmarea oficiala a ANSVSA.

In acest sens trebuie sa va spunem ca intr-o prima faza s-au luat probe de catre Directia Sanitar Veterinara Maramures de la doi porci, iar in urma analizelor de laborator s-a descoperit faptul ca la unul dintre porci s-a confirmat pesta porcina Africana.

Dan Buca, purtator de cuvant Prefectura Maramures: “Sunt doua analize care se fac, una a fost facuta de DSV Maramures si una pe care o face ANSVSA Bucuresti care este cea finala. Aceasta ne spune de fapt daca intr-adevar exista pesta Africana la Ieud. Probele au fost luate de la doi porci, o proba a iesit pozitiva iar cealalta negativa. Nu facem comunicat de presa pana nu avem confirmarea de la Bucuresti deoarece se creaza panica in randul populatiei iar localnicii de la Ieud s-ar putea sa inceapa sa-si ucida porcii ca sa nu-i ia din batatura nimeni.”

In  jurul orei 17.00 ANSVSA a comunicat rezultatul. Exista pesta porcina africana la Ieud! Doi porci sunt infestati cu acest virus iar un al treilea este suspectat ca ar avea pesta africana. DSV Maramures va lua masuri de limitare a teritoriului in care au stat porcii, dar si masuri de oprire a raspandirii acestei boli.

Pesta porcina africana, numita si febra porcina africana sau boala lui Montgomery, este o boala virala hemoragica febrila extrem de contagioasa si foarte severa a porcilor domestici si mistretilor, cauzata de un virus ADN care se propaga foarte rapid in populatia porcina prin contact direct sau indirect. Pesta porcina africana provoaca pierderi economice mari din cauza depopularii catastrofale a fermelor de porci in zonele afectate prin decesul si sacrificare lor, punerea in aplicare a masurilor sanitare si impunerea restrictiilor comerciale. Pesta porcina africana este o boala transfrontaliera care se poate raspandi rapid de la o tara la alta si este una dintre cele mai periculoase boli ale porcinelor, fiind inclusa in lista A a Organizatiei Mondiale pentru sanatate animala (OIE), potrivit wikipedia.org .

Revenim cu amanunte. Foto: arhiva ZiarMM.ro

ACTUALIZARE ora 18.00

Va redam mai jos comunicatul de presa transmis de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures:

“Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat astazi, 23 octombrie a.c., diagnosticul de pesta porcina africana la probele trimise de catre DSVSA Maramures.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Maramures a fost notificata, in data de 22 octombrie a.c., cu privire la existenta unei suspiciuni de pesta porcina africana (PPA) la suine dintr-o gospodarie  din comuna Ieud. Specialistii DSVSA Maramures au procedat la  recoltarea de probe biologice de la un porc mort si doi purcei in viata, cu semne de boala, din gospodarie, probe care au fost analizate in cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor (LSVSA) Maramures. Dupa identificarea genomului viral, in urma analizelor realizate de catre LSVSA Maramures, o echipa de specialisti din cadrul DSVSA Maramures a eutanasiat cei doi porci cu semne de boala din gospodaria suspecta si a aplicat primele masuri de restrictie la nivelul exploatatiei suspecte.

Prefectul Vasile Moldovan a convocat, in aceasta dimineata, o sedinta a Centrului Local de Combatere a Bolilor, unde s-au prezentat rezultatele preliminare ale anchetei epidemiologice si masurile specifice aplicabile suspiciunilor de pesta porcina africana, respectiv trimiterea probelor pentru confirmarea bolii la institutul specializat din Bucuresti.

Primele informatii releva faptul ca suinele ajunse in gospodaria din Ieud provin urmare a comercializarii ilicite (transport ambulant si vânzare de animale fara autorizatie de transport si documente medicale din judete cu restrictii de catre o persoana cu domiciliul in judetul nostru). In acest context, Inspectoratul de Politiei al Judetului Maramures a procedat la verificarea suspiciunilor conform carora virusul a fost introdus prin traficul ilicit cu animale provenite din zone unde evolueaza pesta porcina africana. Seful Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures, comisar sef d politie Liviu-Constantin Grozavu a precizat ca au fost instituite filtre rutiere la limita cu judetul Satu Mare. In actiunea de verificare in trafic a autovehiculelor vor fi sprijiniti si de efective ale jandarmilor maramuresenilor.”

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *