septembrie 19, 2021

Adancimea mare a cutremurului din Japonia a diminuat pericolul de tsunami 

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

cutremur_Cutremurul cu magnitudinea de 8,5 grade care a lovit sambata largul coastei de est a Japoniei, zguduind cladirile din Tokyo, nu a produs daune si nu a creat pericol de tsunami deoarece a fost extrem de profund, producandu-se la o adancime de 590 kilometri, informeaza Reuters citata de Agerpres.

Nu au fost raportate anomalii de functionare la Centrala nucleara de la Fukushima, deteriorata acum patru ani in cutremurul cu magnitudinea de 9,0 grade sau la alte instalatii nucleare.

Circulatia pe linia de tren de mare viteza Shinkansen, care face legatura intre Tokyo si Osaka, a fost oprita pentru scurt timp din cauza unei pene de curent, iar unele trenuri din Tokyo s-au oprit pentru controale de siguranta, producandu-se aglomaratie intr-una dintre cele mai frecventate zone ale orasului, relateaza agentia citata.

Cutremurul produs in zona insulelor Ogasawara de la sud de Tokyo, a fost resimtit in cea mai mare parte a Japoniei.

“A scuturat cu violenta. Altarul nostru budist se legana lateral, in mod salbatic”, a declarat Michiko Orita, un locuitor al insulei Hahajima, din apropiere de epicentru, pentru televiziunea nationala NHK. “Nu am mai trait nimic de genul asta, asa ca de aceea a fost atat de inspaimantator”, a adaugat sursa citata de Reuters.

Nu au fost rapoarte daune semnificative sau raniri, desi Departamentul de pompieri din Tokyo a primit apeluri despre oameni care au suferit leziuni prin cadere, a precizat NHK.

“Avand in vedere ca magnitudinea a fost de 8,5 grade este vorba despre un cutremur foarte mare, dar din fericire a fost foarte adanc, la 590 de kilometri”, a declarat pentru postul de televiziune citat, Naoki Hirata, expert la Centrul de Cercetare al Cutremurelor de la Universitatea din Tokyo.

El a adaugat ca seismul s-a simtit intr-o zona extinsa, insa, din fericire, fiind profund, exista doar un pericol mic de tsunami.

Pe 11 martie 2011, un mare cutremur cu magnitudinea de 9,0 grade, urmat de tsunami, a produs aproape 20.000 de morti si un accident tehnic la centrala nucleara Fukushima.

Japonia, una dintre tarile cu cea mai intensa activitate seismica din lume a cunoscut o perioada deosebit de activa din acest punct de vedere in ultimul an si ceva.

In septembrie 2014, 63 de persoane au fost ucise in eruptia de la Mount Ontake, un vulcan din centrul Japoniei.

Vineri, la sfarsitul unei saptamani marcate de mai multe cutremure la Tokyo, un vulcan de pe insula Kuchinoerabujima a erupt, fortand evacuarea intregii populatii de pe insula.

De asemenea, activitatea vulcanica s-a reluat intr-o zona situata nu departe de Tokyo, aminteste Reuters.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2