Aderarea la UE: Bruxellesul lanseaza un avertisment Ankarei

home camp2
home camp2
home camp2

ue steaguriComisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, a avertizat Turcia implicit cu o inghetare a negocierilor de aderare la UE daca urmaririle penale impotriva pucistilor nu se fac cu respectarea prevederilor statului de drept, relateaza AFP.

“Chiar daca sunt de parere ca dupa tentativa de puci masurile luate sunt disproportionate, am nevoie sa vad cum sunt tratati acesti oameni”, a declarat Hahn cotidianului german Süddeutsche Zeitung.

“Daca ramane cea mai mica indoiala ca felul in care sunt tratati nu este corect, consecintele vor fi inevitabile”, a avertizat el, facand aluzie implicit la procesul de aderare la UE, lansat in 2005 si care avanseaza de atunci cu viteza melcului, comenteaza AFP.

Intrebat daca o continuare a discutiilor asupra aderarii Turciei mai are sens in prezent, comisarul a raspuns: “Este o intrebare legitima pe care mi-o pun foarte des, ca sa nu spun in fiecare zi”.

Dupa tentativa de lovitura de stat de la jumatatea lunii iulie, aproape 16.000 de persoane au fost retinute si au inceput epurari in armata, justitie, invatamant si presa, represiune care a suscitat critici virulente in Europa si SUA.

In acelasi timp, Hahn a salutat acordul incheiat intre UE si Turcia in martie, care a “stopat valul de refugiati” in drum spre Europa Occidentala. “In prezent, trebuie sa ajutam Turcia sa suporte povara financiara pe care o reprezinta cele 3 milioane de refugiati” prezenti pe teritoriul sau, a adaugat el.

In 23 iulie, ministrul afacerilor europene turc, Omer Celik, declarase ca puciul esuat nu are nicio consecinta asupra acestui acord: “Noi am continuat sa punem in aplicare in liniste acordul”. “Aceasta arata cat de solida este democratia turca”, asigurase atunci ministrul.

agerpres

 

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *