septembrie 28, 2021

Adio credite ieftine in lei!

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Furtuna pornita la nivelul economiei mondiale de masurile comerciale protectioniste ale lui Donald Trump, prin declansarea unor razboie comerciale cu China sau Uniunea Europeana au avut ca efect iesiri ale investitorilor de pe activele considerate riscante, cum sunt si monedele de la marginea zonei euro.

Moneda nationala este relativ protejata de nivelul ridicat al dobanzilor interbancare, care cresc atrag fondurile speculativ, ele fiind in cautarea de plasamente care asigura randamente mai ridicate, avand in vedere cresterea indicilor ROBID cu scadenta la trei luni de la 2,83%, la sfarsitul saptamanii trecute, la 2,91%.

Principala problema pentru leu o reprezinta climatul politic local, unde PSD depune toate eforturile pentru a-si scapa liderul de puscarie prin modificarea legilor Justitiei. Totul ar putea culmina cu suspendarea presedintelui Iohannis, situatie care ar putea impinge euro rapid la noi maxime istorice.

Cresterea inflatiei din ultimele luni a avut darul de a majora nivelul dobanzilor, chiar daca rata cheie a BNR se plaseaza la 2,50% comparativ cu un salt al preturilor la peste 5%.

Indicele ROBOR la trei luni, care afecteaza direct nivelul ratelor la creditele de nevoi personale, a crescut la 3,24%, nivel care se mai inregistra in martie 2014, iar cel la sase luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare, urcat la 3,29%, maxim al ultimilor mai mult de patru ani. Noi maxime ai ultimilor patru ani au atins si indicii la noua si 12 luni, de 3,31%, respectiv de 3,34%.

Daca monedele din regiune se depreciau fata de euro, cea maghiara atingand un nou minim istoric de 330,7 forinti, cea nationala a avut un parcurs mult mai calm.

Media leului a fost stabiita la 4,6610 fata de 4,6611 lei, la sfarsitul saptamanii trecute, tranzactiile realizandu-se in culoarul 4,659 – 4,667 lei.

Cursul dolarului american a crescut de la 4,0033 la 4,0043 lei iar cel al francului elvetian a scazut de la 4,0340 la 4,0324 lei.

Incertitudinile politice din Germania, provocate de neintelegerile la nivelul coalitiei de guvernare in ceea ce priveste problema emigratiei, si razboiul comercial cu SUA, au slabit euro, care a coborat spre 1,16 dolari.

Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14:00

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2