Administratia Bazina de Apa Somes-Tisa despre barajul Firiza: Este exploatat in siguranta

home camp2
home camp2
home camp2

Ulterior publicarii pe ZiarMM a unui articol informativ legat de o posibila problema a barajului Firiza, Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa face urmatoarele precizari:

Barajul Stramtori-Firiza este exploatat in siguranta

Barajul Stramtori-Firiza este un baraj de beton, de greutate, de tipul cu contraforti ciuperca si deversor central. Amenajarea Stramtori-Firiza indeplineste mai multe functii, cele mai importante fiind: alimentarea cu apa a municipiului Baia Mare si a localitatilor limitrofe, atenuarea undelor de viitura si producerea de energie electrica.

Acest baraj face parte din categoria A – baraj de importanta exceptionala si detine autorizatie de exploatare in siguranta. Precizam ca autorizatia a fost obtinuta in urma unei expertize tehnice, realizata de experti in siguranta barajelor si validata de catre Comisia tehnica a marilor baraje.

In momentul actual, coeficientul de umplere este de 77%. Barajul este exploatat in conditii normale, in functie de situatia hidrometeorologica, nefiind prognozate cantitati insemnate de precipitatii in bazinul hidrografic din amonte. In aceste conditii, sunt evacuate debite cu valori scazute. Totodata, debitele afluente in lac se situeaza sub mediile multianuale normale pentru aceasta perioada si reprezinta doar 3% din capacitatea de transport a albiei in aval.

Subliniem faptul ca exploatarea barajul se realizeaza in conditii de siguranta si toti parametrii se inscriu in limite normale de functionare. Comportarea in timp a lucrarii este urmarita continuu, prin echipamente si prin personal de specialitate.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *