Administratia Obama i-a permis NSA sa spioneze internetul pentru identificarea hackerilor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

obamaAdministratia Obama i-a dat Agentiei de Securitate Nationala a SUA (NSA) autoritatea juridica de a supraveghea comunicatiile pe internet pentru a repera mai ales piratii informatici care lucreaza pentru guvernele straine, potrivit editiei de joi a cotidianului New York Times, relateaza AFP citata de Agerpres.

Potrivit documentelor postate de publicatia new-yorkeza si furnizate de Edward Snowden, fost consultant al NSA, in 2012 Departamentul Justitiei american a autorizat Agentia de Securitate Nationala a SUA sa filtreze comunicatiile pe internet, fara a avea un mandat judiciar, in vederea identificarii programelor de piratare sustinute de guvernele altor tari.

Aceste interceptari pot fi realizate folosind drept ‘selector’ adrese IP sau linii de coduri, care nu sunt adrese de e-mail sau numere de telefon utilizate in mod clasic de NSA pentru interceptarea comunicatiilor implicand cetateni straini.

Intr-un comunicat de presa, Directia Nationala de Informatii (ODNI) — care administreaza toate agentiile de informatii din SUA — a avertizat ca amenintarile cibernetice la adresa Statelor Unite au crescut ”in frecventa, amploare, complexitate si gravitate a consecintelor”.

Liderul de la Casa Alba a promulgat, marti, o lege care limiteaza mijloacele de supraveghere de care dispune NSA.

Noua lege, USA Freedom Act, le cere companiilor telefonice sa pastreze date precum momentul si durata apelului telefonic si numarul apelat, in conditiile in care pana acum acest lucru era facut de guvern. NSA va putea avea acces la aceste metadate numai daca va detine un mandat emis de un tribunal antiterorist secret si cu conditia identificarii precise a unei persoane sau a unui grup de persoane suspectate de a avea legaturi cu terorismul.

Colectarea metadatelor telefonice de catre NSA fusese cea mai criticata masura de supraveghere pusa in practica in cadrul Patriot Act, legea votata la scurt timp dupa atentatele din SUA de la 11 septembrie 2001.

Amploarea atributiilor acordate NSA in privinta mijloacelor de supraveghere a fost dezvaluita prima data de Edward Snowden in iunie 2013, printre cei spionati de NSA numarandu-se si aliati ai Washingtonului.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1