Adrian Streinu Cercel: In fiecare an, in Romania se inregistreaza 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin

Managerul Institutului “Matei Bals”, Adrian Streinu Cercel, a declarat la Ramnicu Valcea, ca in fiecare an se inregistreaza in Romania 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, femeile active cu varsta cuprinsa intre 15-44 de ani fiind cele mai afectate de aceasta boala, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, 1.740 de decese sunt cauzate anual de aceasta boala in Romania.

“In fiecare an, in Romania se inregistreaza 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, 1.740 decese sunt cauzate de aceasta boala, femeile active cu varsta cuprinsa intre 15-44 de ani sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin”, a aratat medicul, la un eveniment organizat de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice.

El a spus ca 8 din 10 persoane active sexual pot fi infectate la un moment dat cu cel putin cu o tulpina de HPV (Human Papillomavirus).

“8 din 10 persoane active sexual vor fi infectate la un moment dat cu cel putin o tulpina de HPV. HPV este al doilea agent patogen responsabil pentru cancer, la nivel mondial. (…) Infectia persistenta cu una dintre acest tulpini este responsabila pentru una din trei noi cazuri de cancer atribuit unei infectii care apar in lume. (…) Infectia cu HPV este responsabila pentru 32.000 ani de viata pierduti prematur in Romania in fiecare an ocupand locul trei dupa cancerul pulmonar si cancerul de san. Infectia cu o tulpina HPV oncogenica cauzeaza aparitia a 100% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal, 50% din cazurile de cancer penian, 48% din cazurile de cancer vulvar”, a aratat medicul.

Adrian Streinu Cercel a amintit ca exista 12 tipuri de virus HPV care pot cauza cancer.

El a mai spus ca 72% din costurile de tratament sunt atribuibile cancerului de col uterin. “67,7% din costurile de spitale sunt de asemenea atribuibile cancerului de col uterin”, a aratat profesorul doctor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1