ADUCERE AMINTE – Martirii de la Moisei au fost comemorați astăzi (FOTO)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Martirii de la Moisei au fost comemorați astăzi, 21 octombrie, la monumentul ridicat în memoria lor, la ceremonie luând parte parte autoritățile locale. Întreg ceremonialul s-a desfășurat sub semnul pandemiei, din această cauză și numărul participanților fiind mai redus față de anii trecuți.
„Azi a avut loc Ceremonia dedicată comemorării Martirilor de la Moisei, ucişi de armata horthystă în anul 1944. Masacrul de la Moisei, din 14 octombrie 1944, a fost una dintre ultimele mari şi cumplite tragedii româneşti din epoca de ocupatie horthysta în Transilvania. Istoria ne face ce suntem astăzi şi tot istoria ne învaţă ce să evităm.
Din cauza condiţiilor impuse de pandemie, ceremonia s-a desfășurat într-un cadru mai restrâns față de anii anteriori, la Mausoleul Eroilor din comuna noastră, cu speranţa unor vremuri mai bune, dar şi cu certitudinea că acest val 4 va trece şi ne va învăţa pe toţi să fim mai responsabili unii faţă de alţii. Dumnezeu sa-i odihnească în pace!”, a fost mesajul transmis de primarul Grigore Tomoiagă.
Vă reamintim că la Moisei în 14 octombrie 1944 erau ucise, în două case de lemn aflate la marginea DN18, 31 de persoane de către trupele horthyste. Masacrul de la Moisei a fost sursă de inspirație și pentru un film în care rolul principal a fost jucat de Florin Piersic. Din cele două case de lemn, astăzi se mai păstrează doar una, iar cei care vor o pot vizita și afla mai multe despre martirii de la Moisei.
FOTO Primaria Moisei/facebook
Dragoș HOJDA
Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2