ADUCERE AMINTE – Victimele Holocaustului comemorate la Sighet

Comunitatea Evreilor din Sighetu Marmației a marcat, în data de 8 octombrie, Ziua națională de comemorare a victimelor Holocaustului din România. Evenimentul s-a desfășurat la Monumentul Holocaustului din municipiul de pe Tisa, construit în memoria celor aproape 38.000 de evrei din Maramureș deportați și uciși în taberele de concentrare naziste.
„Alegerea datei de 9 Octombrie pentru comemorarea victimelor Holocaustului din România este legată de propunerea venită din partea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel și instituită prin Hotărâre de Guvern pe 5 mai 2004. Alături de membrii comunității evreiești din Sighetu Marmației au mai luat parte și elevii mai multor unități de învățământ din oraș, respectiv reprezentanții Primăriei Sighet.
“Aducem un pios omagiu victimelor Holocaustului, îi onorăm pe cei care au supraviețuit atrocităților și condamnăm ferm diseminarea urii și a discriminărilor de orice natură. Promovarea diversității, a respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, reprezintă condiții esențiale pentru construirea și dezvoltarea unei societăți sănătoase, democratice, iar municipiul Sighetu Marmației este expresia vie a multiculturalității și a bunei conviețuiri între cetățenii de diferite etnii și credințe, care locuiesc de veacuri în orașul nostru. Istoria nu o putem schimba, dar putem transmite generațiilor viitoare mesajul cel mai important, acela că am învățat din derapajele istoriei și am construit o societate bazată pe respectarea drepturilor cetățenilor ei, iar pentru ca tragedii precum Holocaustul să nu se mai repete, cea dintâi datorie a noastră este să nu uităm!”, spune Primăria Sighetu Marmației.
Mai spunem doar că data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Bucovina revenise sub administrația României conduse de Ion Antonescu în luna iunie a aceluiași an.
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu