Numarul total de cetateni cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral la data de 30 noiembrie este de 18.942.269, cu 3.603 mai putini fata de precenda informare publica realizata de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), pe 31 octombrie, cand figurau 18.945.872 de alegatori.
AEP precizeaza intr-un comunicat remis luni AGERPRES ca, in perioada 1 – 30 noiembrie, la nivelul primariilor au fost operate in Registrul electoral urmatoarele radieri: 20.957 de persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, cu modificarile si completarile ulterioare; 131 de persoane au fost radiate ca urmare a incadrarii in prevederile art. 39 din aceeasi lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegatorilor carora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost pusi sub interdictie.
Potrivit sursei citate, 155 de persoane au redobandit drepturile electorale ca urmare a expirarii perioadei de radiere.
Numarul de alegatori care au implinit 18 ani in aceeasi perioada este de 17.330, acestia fiind inscrisi in Registrul electoral din oficiu de catre AEP, pe baza comunicarii Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.
AEP mentioneaza ca, din totalul de alegatori romani care figureaza in Registrul electoral, un numar de 18.271.310 au domiciliul sau resedinta in tara, iar 670.959 au domiciliul in strainatate si sunt posesori de pasaport CRDS.
Conform sursei citate, numarul total de cetateni cu drept de vot inscrisi difera ca urmare a operatiunilor curente efectuate de primari in Registrul electoral aferent unitatilor administrativ-teritoriale conduse de acestia.
Potrivit legislatiei in domeniu, Registrul electoral este un sistem informatic national de inregistrare si actualizare a datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot si a informatiilor privind arondarea acestora la sectiile de votare.
Registrul electoral este structurat pe judete, municipii, orase, comune, pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in tara.
Persoanele autorizate sa efectueze operatiuni in Registrul electoral cuprinzand cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in tara sunt primarii sau persoanele desemnate de catre primari, prin dispozitie, conform legii.