AEP a lansat in dezbatere publica proiectul privind Ghidul finantarii campaniei electorale pentru 2019

Autoritatea Electorala Permanenta a elaborat si lansat in dezbatere publica proiectul de hotarare privind aprobarea Ghidului finantarii campaniei electorale la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2019, a anuntat vineri un comunicat al institutiei, informeaza AGERPRES.

Proiectul vizeaza strict aspecte ce tin de finantarea campaniei electorale si rambursarea cheltuielilor electorale la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2019, reglementand, in principal, urmatoarele: termenul si procedura de inregistrare a mandatarilor financiari coordonatori, precum si principalele atributii ale acestora; tipurile de conturi bancare ce pot fi deschise pentru campania electorala in contextul alegerilor pentru Presedintele Romaniei; contributiile partidelor politice si ale organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale pentru campania electorala, precum si ale candidatilor, sursa si cuantumul maxim al acestora; conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile electorale la alegerile pentru Presedintele Romaniei, inclusiv limitele maxime ale acestora, tipurile de cheltuieli permise pentru campania electorala si procentul maxim in care acestea pot fi efectuate raportat la valoarea maxima a contributiilor.

Proiectul se mai refera la materialele de propaganda electorala: conditii, tipuri de materiale de propaganda electorala ce pot fi utilizate in campania electorala si tipuri de actiuni si materiale de propaganda electorala care nu sunt permise de prevederile legale in vigoare in timpul campaniei electorale, datele ce se imprima pe materialele de propaganda electorala; documentele utilizate pentru raportarea cheltuielilor electorale la Autoritatea Electorala Permanenta, cu trimitere la modelele documentelor corespunzatoare prevazute in anexele la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 10/2016, cu modificarile ulterioare; termenele si documentele referitoare la rambursarea cheltuielilor electorale, inclusiv documentele justificative ce trebuie prezentate Autoritatii Electorale Permanente pentru fiecare tip de cheltuiala electorala.

De asemenea, proiectul propune reglementarea unor aspecte ce tin de finantarea campaniei electorale si de rambursarea cheltuielilor electorale in situatia organizarii unui al doilea tur de scrutin in conditiile prevazute la art. 81 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata.

Proiectul de hotarare a fost publicat pe site-ul www.roaep.ro la data de 12.09.2019 si poate fi consultat la sectiunea Legislatie electorala – Transparenta decizionala.

“Precizam ca observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ mentionat pot fi transmise la adresa de e-mail departamentul.legislativ@roaep.ro, pana la data de 18.09.2019”, a mentionat comunicatul AEP.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1