AEP: Aproape 19 milioane de persoane, inscrise in Registrul Electoral

Reclame home 1
Reclame home 1

Numarul total de alegatori inscrisi in Registrul Electoral este de 18.987.675 de persoane, din care 18.835 au drepturile de vot radiate la data 26.05.2019, in urma interzicerii exercitarii dreptului de a alege sau punerii sub interdictie, informeaza AGERPRES.

„Din totalul de alegatori inscrisi in Registrul electoral, exceptandu-i pe cei cu drepturile de vot radiate, un numar de 700.843 de cetateni romani cu drept de vot au domiciliul sau resedinta in strainatate si sunt posesori de pasaport CRDS. Numarul total de alegatori romani inscrisi in listele electorale permanente (persoane care au domiciliul sau resedinta in Romania) este 18.267.997 de persoane”, informeaza un comunicat al Autoritatii Electorale Permanente (AEP) transmis sambata AGERPRES.

In urma comunicarilor primite din partea institutiilor cu atributii similare ale statelor membre UE privind cetatenii romani care s-au inscris pe listele de votare ale acestor state, au fost identificate in Registrul Electoral 454 de persoane. Dintre acestea, 379 se aflau pe listele electorale permanente, avand domiciliul sau resedinta in tara si au fost radiate de pe listele aferente scrutinului europarlamentar, iar 75 se regasesc in evidenta cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate.

Toate cele 454 de persoane vor aparea in evidenta dedicata din Sistemul de monitorizare a prezentei la vot si prevenire a votului ilegal (SIMPV) pentru alegerile europarlamentare si au fost transmise catre Biroul electoral nr. 48 pentru sectiile de votare din strainatate.

„Mai mentionam ca in listele electorale speciale s-au inscris 114 cetateni comunitari care si-au exprimat dorinta de a vota pentru reprezentantii din Romania in Parlamentul European”, se arata in comunicat.

Dupa efectuarea tuturor actualizarilor, listele electorale pentru alegerile europarlamentare se prezinta astfel: numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente (LEP) este de 18.267.618 persoane; numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale speciale (LES) este 114 persoane, iar numarul total de cetateni romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate cu drept de vot la acest scrutin este de 700.768 de persoane.

„La generarea listelor electorale permanente pentru referendumul national consultativ convocat de presedintele Romaniei nu au fost radiati din liste cei 379 de cetateni romani care s-au inscris pe listele de votare ale altor state a vota reprezentantii acestora in Parlamentul European. Precizam, de asemenea, ca nu exista posibilitatea ca un cetatean comunitar sa voteze la acest scrutin”, arata AEP.

Prin urmare, pentru referendumul national, numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente (LEP) este 18.267.997 de persoane.

Pe langa acestia, in Registrul Electoral mai figureaza 700.843 cetateni romani cu domiciliul in strainatate care au drept de vot la acest scrutin.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole