AEP: Numarul total de cetateni cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral la data de 30 iunie este de 18.964.514

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Numarul total de cetateni cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral la data de 30 iunie este de 18.964.514, cu 4.326 mai putini fata de ultima informare publica realizata de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) pe aceasta tema, potrivit careia la data de 25 mai figurau in Registrul electoral 18.968.840 de cetateni romani cu drept de vot, relateaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al AEP, diferentele apar ca urmare a operatiunilor curente efectuate de primari in Registrul electoral aferent unitatilor administrativ-teritoriale conduse de acestia.

AEP precizeaza ca, in perioada cuprinsa intre data intocmirii listelor electorale pentru alegerile din 26 mai si data de 30 iunie, la nivelul primariilor au fost operate in Registrul electoral urmatoarele radieri: 25.544 de persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, cu modificarile si completarile ulterioare; 189 de persoane au fost radiate ca urmare a incadrarii in prevederile art. 39 din aceeasi lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegatorilor carora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost pusi sub interdictie.

Un numar de 144 de persoane au redobandit drepturile electorale ca urmare a expirarii perioadei de radiere.

Numarul de alegatori care au implinit 18 ani in aceeasi perioada este de 21.263, acestia fiind inscrisi in Registrul electoral din oficiu de catre Autoritatea Electorala Permanenta, pe baza comunicarii Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.

“Din totalul de alegatori romani care figureaza in Registrul electoral, un numar de 18.263.728 au domiciliul sau resedinta in tara, iar 700.786 au domiciliul in strainatate si sunt posesori de pasaport CRDS”, mentioneaza AEP.

Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, cu modificarile si completarile ulterioare, Registrul electoral este un sistem informatic national de inregistrare si actualizare a datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot si a informatiilor privind arondarea acestora la sectiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judete, municipii, orase, comune, pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in tara. Persoanele autorizate sa efectueze operatiuni in Registrul electoral cuprinzand cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in tara sunt primarii sau persoanele desemnate de catre primari, prin dispozitie, conform legii, mai arata comunicatul.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2