Afaceristul care a construit 1 metru de autostrada: Falimentul bate la geamul unei intregi industrii

Avocatul si antrepenorul roman Stefan Mandachi ce a fondat mai multe francize printre care si cel mai mare lant de restaurante cu specific grecesc de tip servire rapida din Romania si estul Europei, „Spartan” face un apel catre Prim-ministrii Orban si Catu sa vina urgent cu masuri pentru sustinerea industriei ospitalitatii. In plus, Mandachi face un apel si catre ceilalti antrepenori sa iasa in fata si sa isi ceara drepturile.

„Domnilor Prim-ministri Orban si Catu,

Nu mai am niciun chef de ironii: inteleg total gravitatea generata de Coronavirus si respect orice masura, pentru ca mi-e teama, dar daca lucrurile continua asa (panica si haos), falimentul bate la geamul unei intregi industrii: conform CNN industria Horeca este cea mai afectata de catre Coronavirus.

Toate vanzarile din restaurantele mele au scazut dramatic, la fel cum au scazut incasarile la toate restaurantele concurente (stiu asta). Si cum Spartan bate cam toata competitia, ma intreb in ce rahat sunt vecinii.

Toate cazarile in hotelurile mele au scazut cu 50%, desi ofer cele mai bune servicii (chiar acum s-au retras doua grupuri care s-au scuzat cu ”coronavirus”). Turismul este grav afectat. Este vatamat de PANICA in primul rand. Mult mai multi antreprenori sunt intr-o situatie disperata, dar lor le-a mancat pisica limba, se tem sa nu-i pape lupul daca fac vocaliza. O sa le para rau. Treaba lor.

95% din restaurantele mele sunt in mall. Eu nu am nicio tranzactie, contract, factura, combinatie cu statul. Toate tranzactiile sunt cu firme private si cu persoane fizice. Transparent si fiscalizat 101%. Dar firmele fug si persoanele fizice se ascund, panicate. De ce nu faceti o campanie agresiva pentru SPIRT, SAPUN si DEZINFECTIE NATIONALA in loc sa aruncati poporul in vartejul panicii? De ce nu indemnati cetatenii sa cumpere de la antreprenorii romani? Cum sunt eu de pilda, alaturi de alte sute de mii, care mai au putin si cad in nas.

Afacerile mele sunt in locuri aglomerate. Nimeni nu face comert in pustietate (de aceea orice comerciant normal la cap cauta VADUL). Dar daca se inchid mallurile, vor intra in faliment in maxim 30 zile 90% din restaurante si magazine. E foarte simplu: intrarile de numerar se dilueaza, eu nu mai platesc furnizorii mei, furnizorii mei nu-si mai platesc furnizorii lor, bani de salarii nema si iata cum intervine colapsul. Imediat. Probabil cei mai puternici vor rezista. Sper sa fiu si eu printre ei, dar daca pica piata, isi mai revine cand o face rachita micsunele. Si daca falimenteaza vecinul, ma afecteaza indirect, chiar daca aparent am motive (naive) de bucurie ca am ramas printre ”puternici”.

In businessul meu si al partenerilor aflati sub umbrela Spartan sau Mandachi, platim salarii + cote de 1.000.000 dolari LUNAR. (Altii au zerourile astea doar in caietul de visuri sau in lei vechi.) Nu voi mai putea sa sustin platile multa vreme. Deja pierd bani in fiecare secunda, chiar si acum cand astern aceste ganduri care ma framanta (pentru ca altii n-au grija asta). Daca nu exista o politica de echilibrare urgenta, de sustinere masiva din partea statului, va urma un val de concedieri. Stiu ca unii prosti se bucura ca noi, antreprenorii, suntem in pericol, dar poate le explicati dvs. (domnilor premieri) ce inseamna 1000 salariati intr-un grup de firme. 1000 de familii destabilizate. Fiecare familie are 2-3-4 membri. Vreo 4000 de indivizi afectati, dintre care multi copii.

Stiti cine tine PIB-ul in carca? Noi, patronii. De ce nu spuneti asta nimanui? De ce nu ne pomeniti un milimetru cand alertati oamenii?. Stirea care ar trebui difuzata este aceea ca Statul (caruia ii tremura chilotii acum) este sustinut in proportie de 60% de catre Antreprenori. Ca ei (“oamenii de afaceri”)n-au grija asta… Personal, am depus toate eforturile ca sa previn o posibila raspandire a virusului in randul salariatilor mei (bugete pentru informare, sapun, spirt, clor, clipuri de constientizare, etc.) dar singur nu pot face nimic.

Va solicit urgent masuri (aceleasi propuse coerent de catre Calin Ile, presedintele FIHR):
– scutire de la impozitul pe salarii sase luni – un an (deja am pierdut mult mai mult de-atat)
– OUG, care sa sustina concret, faptic si palpabil toata industria ospitalitatii
– plata imediata a datoriilor statului catre operatorii privati. De exemplu eu astept restituire de TVA de la Stat, dar in acelasi timp, am credite bancare. Cum vine asta? Adica eu platesc dobanzi la banci in timp ce banii mei sunt la cheremul Statului, care nu-mi plateste niciun cent penalizare, chiar daca prelungeste (abuziv) dupa propriul chef restituirea banilor, care nu i se cuvin si nu-i apartin. S-a intalnit hotu cu prostu: eu platesc orice secunda de intarziere, Statul se face ca ploua. Si stiti de ce se intampla asta? Pentru ca patronii schiauna de frica in colivia care si-au construit-o singuri!

Asadar, apel catre inconstientii de antreprenori: fiti vocali si aparati-va drepturile, evident, in conlucrare cu autoritatile, ca sa starpim impreuna cu tampenia asta de virus! Dar nu mai stati pe silent la cutie”, a declarat Stefan Mandachi.

dezvaluiri.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1