Afganistan: 27 de persoane au fost biciuite în public, la o zi după o primă execuţie

Douăzeci şi şapte de persoane au fost biciuite joi în faţa mulţimii, la o zi după prima execuţie publică ordonată de la revenirea la putere a regimului taliban, care a calificat drept „ingerinţă” criticile internaţionale, relatează AFP, informează AGERPRES.

Joi, la Sharikar, capitala provinciei Parwan din vestul Afganistanului, „27 de infractori – 18 bărbaţi şi nouă femei – au fost biciuiţi la ordinul unor tribunale ale Şaria (legea islamică) din respectiva provincie”, a explicat Curtea Supremă într-un comunicat.

Printre motivele invocate pentru această pedeapsă se numără sodomia, adulterul, mărturia falsă, dezmăţul, părăsirea domiciliului conjugal sau chiar furtul şi vânzarea şi deţinerea de droguri.

„Fiecare dintre aceşti infractori şi-a recunoscut faptele la tribunal fără să se fi recurs la forţă şi a fost mulţumit de pedeapsa dată de tribunal”, a dat asigurări sursa citată.

Miercuri, pentru prima dată de la revenirea lor la putere, în august 2021, talibanii au executat un bărbat acuzat de crimă, în faţa mai multor sute de persoane la Farah, în vestul ţării.

Condamnatul la moarte a fost ucis cu trei gloanţe trase de tatăl victimei sale, pe baza legii talionului.

Această sentinţă a fost denunţată la nivel internaţional, în special de SUA şi Franţa, iar criticile au fost calificate drept „ingerinţă” de către talibani.

Sub primul regim al talibanilor (1996-2001), aceştia îi pedepseau în public pe autorii de furturi, de răpiri sau de adulter, cu pedepse precum amputarea unui membru sau lapidarea.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu