Afganistan : Cel putin cinci morti intr-un atentat sinucigas la intrarea in Academia Militara din Kabul

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cel putin cinci persoane si-au pierdut viata intr-un atentat sinucigas comis in vestul Kabulului marti dimineata, prima explozie de acest gen dupa doua luni de calm relativ in capitala afgana, au comunicat autoritatile afgane, citate de AFP si Reuters, titreaza Agerpres.

‘In aceasta dimineata in jurul orei locale 07:00 (03:30 GMT), un atentator sinucigas s-a aruncat in aer, ucigand cinci persoane – doi civili si trei militari’, a precizat Nasrat Rahimi, purtator de cuvânt al Ministerului de Interne afgan.

Atacul s-a soldat de asemenea cu 12 raniti, intre care cinci civili, a adaugat Rahimi, subliniind ca bilantul victimelor s-ar putea agrava. Intr-un comunicat, Ministerul Apararii afgan consemneaza cinci morti – un civil si patru membri ai fortelor de securitate – si sase raniti. Nicio grupare nu a revendicat deocamdata atacul, comis la primul punct de control de la intrarea in Academia Militara, potrivit mai multor persoane prezente la fata locului si a unor responsabil din domeniul securitatii.

Martori evoca o explozie puternica, care a facut sa se zdruncine imobilele din apropiere, rafale de automate si ambulante sosite la locul atentatului. Seful politiei din Kabul a confirmat atacul si tinta sa, potrivit unei media locale. Centrul de pregatire militara a fost vizat in mai multe randuri de atacuri in trecut, ultimul datand din mai 2019 si care a fost revendicat de gruparea jihadista Statul Islamic.

Acest atentat sinucigas intervine la mai bine de doua luni de calm relativ in capitala afgana, pe fondul negocierilor intre talibani si Washington cu privire la retragerea trupelor americane din Afganistan in schimbul unor garantii de securitate pentru insurgenti.

Semnarea unui acord intre cele doua tabere, care parea iminenta la inceputul lunii septembrie, a fost anulata in ultimul moment de catre presedintele american Donald Trump, dupa un nou atac in care fusese ucis un soldat american. Discutiile au fost reluate de atunci la Doha, in Qatar, dar par sa treneze pe fondul cererii americane privind reducerea semnificativa a violentei din partea talibanilor. Acestia afirma ca au transmis SUA la mijlocul lunii ianuarie o oferta de incetare a focului temporara, dar fara vreo reactie oficiala de partea americana.

Ultimul atentat de anvergura comis la Kabul dateaza din noiembrie trecut, când 12 persoane au fost ucise in explozia unei camionete-capcana.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2