Afganistan: Talibanii se declara gata sa reia negocierile cu Statele Unite

Reclame home 1
Reclame home 1

Talibanii s-au declarat gata sa reia negocierile de pace cu Statele Unite, la zece zile dupa ce presedintele Trump le-a declarat “moarte” si a doua zi dupa doua atentate sangeroase in Afganistan pe care le-au revendicat, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

“Usile sunt deschise pentru negocieri”, a aratat negociatorul sef al talibanilor, Sher Mohammad Abbas Stanikzai, intr-un interviu acordat BBC. “Speram ca cealalta parte isi va reanaliza decizia privind negocierile”, a adaugat el.

Pe 7 septembrie, spre surpriza generala, scrie AFP, Donald Trump a pus capat discutiilor angajate de un an cu talibanii, care pareau a fi in pragul unui acord istoric dupa 18 ani de conflict in Afganistan.

Presedintele Statelor Unite si-a motivat aceasta schimbare de atitudine prin moartea unui soldat american si a altor 11 persoane intr-un atentat taliban comis cu doua zile mai inainte la Kabul.

Administratia sa s-a aratat mai putin categorica, secretarul de Stat, Mike Pompeo, neexcluzand reluarea negocierilor, cu conditia ca rebelii “sa-si schimbe atitudinea”. Dar Trump a reafirmat ca discutiile sunt “terminate cu adevarat”.

Marti, talibanii au revendicat doua atentate sinucigase, unul in capitala afgana, in apropierea unui centru de recrutare al armatei, iar celalalt langa un miting electoral al presedintelui Ashraf Ghani, la 60 km de Kabul.

Bilantul total al celor doua atentate se ridica la 48 de morti si 80 de raniti, fiind cel mai sangeros de la finalul discutiilor.

Chestionat de BBC cu privire la aceasta violenta, Stanikzai a raspuns ca “cele doua parti” ar trebui sa-i puna capat, in acelasi timp fortele NATO si afgane efectuand zilnic “zeci de bombardamente”.

“Odata ce acordul va fi semnat de cele doua parti, incetarea focului va intra in vigoare”, a mai declarat el.

Numerosi observatori se asteapta la o revenire a violentelor din partea talibanilor pe timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 28 septembrie.

Insurgentii, care nu recunosc legitimitatea autoritatilor afgane, au chemat la inceputul lui august la boicotarea scrutinului si evitarea adunarilor “care ar putea deveni tinte potentiale”.

“Noi am prevenit deja oamenii sa nu participe la reuniuni electorale iar, daca ei sufera pierderi, este responsabilitatea lor”, au subliniat marti talibanii, intr-un comunicat.

“Aveam doua cai de a pune capat ocupatiei Afganistanului, aceea a jihadului si a luptelor si aceea a discutiilor si negocierilor”, a declarat in urma cu o saptamana purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid. “Daca Trump vrea sa opreasca discutiile, o vom urma pe prima, iar ei vor regreta curand”, a adaugat acesta.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2