AFIR: 46 de milioane de euro pentru dezvoltarea fermelor mici

home camp2
home camp2
home camp2

Fermierii mici au la dispozitie varianta finala a ghidului pentru obtinerea unei finantari nerambursabile de 15.000 de euro prin PNDR 2020, sesiunea de depunere a proiectelor urmand sa fie lansata in cursul acestei luni, a anuntat, vineri, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), informeaza AGERPRES.

‘Versiunea finala a ghidului solicitantului este deja disponibila pe site-ul AFIR in vederea pregatirii documentatiei de solicitare a fondurilor europene acordate pentru finantarea fermelor mici. Sesiunea pentru depunerea proiectelor va fi lansata in cursul acestei luni, conform calendarului stabilit in cadrul Comitetului de Monitorizare pentru PNDR.

Avem la dispozitie o alocare de aproximativ 46 de milioane de euro pentru aceasta sesiune, suma care, din pacate, este insuficienta pentru numarul foarte mare de potentiali beneficiari care ar dori sa acceseze aceste fonduri pentru a-si dezvolta fermele. Din informatiile pe care le avem, la nivelul fiecarui judet sunt foarte multe proiecte care asteapta sa fie depuse, fapt ce ne demonstreaza ca exista atat o dorinta foarte mare de a investi in agricultura romaneasca, cat si o nevoie, si mai mare, de finantare a acestui sector’, a mentionat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Micii fermieri pot primi prin intermediul submasurii 6.3 ‘Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici’ finantare nerambursabila in procent de 100% in valoare de 15.000 euro. Aceasta suma de bani se acorda in doua transe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in momentul in care finalizeaza obiectivele propuse printr-un plan de afaceri.

Cheltuielile propuse prin Planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru, achizitia de teren sau material biologic, efectuare de studii, precum cel pentru sectorul pomicol, sau cel privind potentialul agricol, precum si activitatile relevante pentru implementarea corecta a Planului de afaceri aprobat, pot fi eligibile atat timp cat sustin obiectivele propuse pentru dezvoltarea fermei, spun reprezentantii AFIR.

Submasura 6.3 din PNDR 2020 a beneficiat de o atentie foarte mare din partea solicitantilor de fonduri, fiind una dintre cele mai accesate. Pana in acest moment, AFIR a finantat efectiv 26.859 de ferme mici, in valoare de peste 203 milioane euro din care 2.209 proiecte, in valoare de peste 33 de milioane de euro, vizeaza zona montana.

Platile facute de AFIR in conturile micilor fermieri, pana in acest moment, au depasit 154 de milioane de euro.

Ghidului solicitantului pentru dezvoltarea fermelor mici (submasura 6.3) din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 a fost publicat vineri pe pagina oficiala de internet a AFIR, www.afir.info, la sectiunea Investitii PNDR.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *