Afla aici care sunt conditiile de calatorie peste granita a copiilor minori

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

In perioada minivacantei de Rusalii, multi copii calatoresc in afara granitelor tarii, fapt pentru care va prezentam conditiile privind calatoria cetatenilor romani minori in strainatate.

Legea 248/2005 actualizata prevede faptul ca acestia pot iesi din tara in aceleasi conditii ca si persoanele adulte, in baza unui document de calatorie valabil – pasaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora si cu acordul parintilor.

In conformitate cu prevederile legale in vigoare, politistii de frontiera vor permite iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:

–  in situatia in care calatoresc in strainatate insotiti de ambii parinti;

–  in situatia in care calatoresc impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte.

In cazul parintilor divortati, chiar daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila insa cei doi parinti exercita in comun autoritatea parinteasca, acesta trebuie sa prezinte acordul autentificat al celuilalt parinte cu privire la iesirea din tara.

In situatia in care sunt insotiti de o alta persoana fizica majora numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie fie a ambilor parinti, fie a parintelui a caruia minor i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, fie a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal.

Insotitorii minorilor, altii decat parintii, trebuie sa prezinte la controlul de frontiera si extrasul de cazier judiciar. Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.

Acordul parintelui/parintilor/reprezentantului legal pentru efectuarea calatoriei in strainatate de catre un minor este materializat intr-o declaratie notariala care are forma si continutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul institutiei.

In urma modificarilor si completarilor  la Legea 248/2005, incepand cu data de 06.10.2016, valabilitatea declaratiei date de catre parinte/parinti/reprezentantul legal pentru iesirea din Romania a unui cetatean roman minor poate fi de maximum 3 ani, iar din continutul ei se elimina obligativitatea mentionarii scopului deplasarii si a rutei.

De asemenea, in cazul minorilor, cetateni romani cu domiciliul/resedinta in strainatate, care se deplaseaza insotiti in statul in care au domiciliul/resedinta, nu mai este necesara prezentarea declaratiei parintilor/tutorilor la iesirea din Romania.

Informatii furnizate de ITPF Sighetu Marmatiei

A.A.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2