AFP: Polonia isi arunca la ”groapa de gunoi a istoriei” monumentele comuniste

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Timp de aproape 70 de ani, monumentul inchinat gloriei soldatilor Armatei Rosii a dominat marea piata din orasul Legnica, in sud-vestul Poloniei, pentru a fi inlaturat in cele din urma intr-una din aceste dimineti si sfarsind ca alte cateva zeci intr-un depozit municipal, comenteaza France Presse, informeaza AGERPRES.

“In virtutea legii decomunizarii, localitatile aveau termen pana la sfarsitul lunii martie pentru a inlatura aceste monumente pe cheltuiala statului. Dupa acest termen, operatiunea ar fi fost platita din buzunarul nostru”, a explicat purtatorul de cuvant al primariei, Arkadiusz Rodek.

Potrivit partidului conservator nationalist Lege si Justitie (PiS), autor al acestei legi din 1 aprilie 2016, Armata Rosie i-a alungat intr-adevar pe nazisti, dar ea a impus mai ales un alt regim totalitar, ale carui vestigii trebuie sa fie eliminate fara mila.

Orasul Legnica, supranumit “Mica Moscova” pentru ca a adapostit cea mai mare baza militara sovietica in Polonia, a trebuit sa aduca o macara pentru a inlatura acest monument din bronz de 2,5 tone.

Statuia “din recunostinta” este una clasica a propagandei staliniste: un gest fratern, dar dominator, un soldat sovietic incredinteaza unui soldat polonez libertatea recucerita, in prezenta unei fetite, imbracata in uniforma de pionier, simbol al unui viitor radios.

Unii locuitori sarcastici vedeau in acest duo “primul cuplu homosexual al blocului sovietic”, comenteaza AFP.

In 2016, guvernul PiS a insarcinat Institutul National al Memoriei (IPN) sa supervizeze actiunile de decomunizare.

“Atat timp cat monumentele comuniste raman in spatiul public, ele glorifica regimul comunist. Ele trebuie sa fie demontate si transferate in muzee ale propagandei comuniste”, precum cel din Podborsko, in nord-vest, explica istoricul Maciej Korkuc, directorul IPN, care a inregistrat circa 300 de monumente de acest gen in Polonia.

Dar multe localitati se opun. La Elbag (nord), pentru a evita deplasarea unui tanc sovietic T-34, autoritatile l-au donat muzeului arheologic. Devenit proprietatea acestuia, el scapa legii respective.

Orasul vecin Malbork a incercat sa-l vanda pe al sau, dar n-a gasit cumparator. “El a fost intotdeauna aici. In timpul intregii mele copilarii, ne-am jucat in jurul lui de-a soarecele si pisica si de-a v-ati ascunselea, el nu a deranjat niciodata pe cineva”, isi arata nedumerirea un tanar locuitor.

La Lapanow, o mica localitate din sud, primarul a reciclat vechiul monument in memoria militienilor comunisti ucisi de rezistenta anticomunista in 1946, intr-un monument inchinat gloriei membrilor rezistentei.

Intr-un prim elan dupa 1989, numeroase monumente comuniste, statui ale lui Lenin si Dzerjinski fusesera inlaturate. Apoi procesul s-a oprit din lipsa de bani sau simpla omisiune, ori chiar ca urmare a revenirii fostilor comunisti la putere. “In prezent, a venit timpul sa facem ordine”, spune directorul IPN.

De aceasta data, PiS vrea sa faca curatenie pana la capat. IPN a alcatuit o lista cu circa 1.500 de denumiri de locuri si organizatii pentru a le schimba. Fara a obtine insa adeziunea generala a publicului. La Sosnowiec, in Silezia, locuitorii s-au atasat de o piateta cu sens giratoriu Edward Gierek, dupa numele conducatorului comunist caruia numerosi polonezi ii pastreaza o frumoasa amintire.

Strazile in memoria polonezilor din Brigazile internationale din timpul Razboiului civil din Spania au fost rebotezate, provocand proteste in Polonia si in strainatate. Iar Moscova considera demolarea monumentelor drept o ofensa adusa soldatilor sovietici cazuti pentru a-i alunga din Polonia pe nazisti.

De acum incolo, deciziile apartin prefectilor care redenumesc strazile fara a-i consulta pe localnici, ca la Varsovia, unde Bulevardul Armatei Populare a capatat numele presedintelui defunct Lech Kaczynski.

Potrivit opozitiei, PiS isi realizeaza propria politica istorica, ridicandu-si propriile monumente si glorificandu-si proprii eroi.

Ea se intreaba pana unde poate sa mearga aceasta politica, avand in vedere ca vocile cele mai radicale, precum premierul Mateusz Morawiecki afirma ca viseaza sa demoleze Palatul Culturii si al Stiintelor, giganticul turn oferit Varsoviei de catre Iosif Stalin. Potrivit lor, acesta este un simbol al dominatiei Moscovei. Pentru turisti el face parte din obiectivele de neocolit in timpul vizitarii capitalei poloneze, cu care locuitorii acesteia s-au obisnuit.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2