Agentia Europeana de Mediu: Poluarea aerului, cel mai mare pericol la adresa sanatatii in Europa

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

poluareIn pofida imbunatatirii calitatii aerului, eforturile de combatere a poluarii in Europa trebuie consolidate, dat fiind costurile ridicate pentru oameni si pentru mediu, a avertizat miercuri intr-un raport Agentia Europeana de Mediu, citata de DPA, informeaza AGERPRES.

Poluarea aerului este „cel mai mare pericol de la adresa sanatatii in Europa”, a insistat watchdog-ul Uniunii Europene, cu sediul la Copenhaga.

Potrivit Agentiei, un numar de circa 470.000 de decese premature in 41 de tari europene au avut legatura cu poluarea aerului in 2013.

Poluarea cu particule fine, precum si ozonul si dioxidul de azot prezente la nivelul solului pot cauza sau agrava problemele respiratorii, bolile cardiovasculare si cancerul si pot reduce durata vietii.

De asemenea, ozonul prezent la nivelul solului este legat si de recoltele mai proaste.

Raportul, care acopera perioada 2000-2014, a utilizat datele de monitorizare furnizate din peste 400 de orase. Potrivit acestuia, in pofida progreselor, circa 85% dintre locuitorii din mediul urban din Europa in 2014 au fost expusi la poluarea cu particule fine la niveluri considerate daunatoare sanatatii de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, al carui standard este mai strict decat cel al UE.

„Reducerile de emisii au condus la imbunatirea calitatii aerului in Europa, dar nu suficient pentru a evita deteriorarea inacceptabila a sanatatii oamenilor si a mediului inconjurator”, a indicat directorul Agentiei, Hans Bruyninckx, subliniind ca sunt necesare mai multe eforturi din partea autoritatilor, a mediului de afaceri, dar si a cetatenilor si a cercetatorilor.

Potrivit Agentiei citate, o sursa principala a poluarii o reprezinta arderea carbunelui si a biomasei in industrie, de catre centralele electrice si de catre gospodarii, in timp ce transporturile, agricultura si arderea deseurilor figureaza la alte surse ale poluarii.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole