Agricultura este unul dintre vinovatii responsabili pentru incalzirea globala, sustin cercetatorii amercani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Contributia agriculturii la modificarile climatice este comparabila cu cea a despaduririlor, sustine un grup de cercetatori americani care au calculat cantitatea de carbon extrasa din sol ca urmare a lucrarilor agricole, informeaza Reuters, transmite AGERPRES.

Incalzirea globala se datoreaza, in principal, acumularii de dioxid de carbon in atmosfera de pe urma unor activitati, precum arderea combustibililor fosili si taierii copacilor care, altfel, ar absorbi gazele cu efect de sera precum dioxidul de carbon. Un studiu publicat in PNAS, o publicatie editata de National Academy of Sciences, arata ca, in ultimele doua secole, o cantitate de aproximativ 133 miliarde de tone de carbon a fost scoasa din sol ca urmare a lucrarilor agricole.

Unul dintre autorii studiului, Jonathan Sanderman, specialist in sol la Woods Hole Research Center din Falmouth, Massachusetts, sustine ca acest studiu arata importanta agriculturii ca factor care contribuie la incalzirea globala. Sanderman subliniaza ca, desi solul absoarbe carbonul sub forma organica din plante si arbori pe masura ce se descompun, agricultura a contribuit la diminuarea acumularii de carbon in sol.

„Este alarmant cat de mult carbon a fost pierdut din sol. Schimbari mici in cantitatea de carbon din sol pot avea consecinte importante cu privire la cat de mult carbon se acumuleaza in atmosfera”, a spus Jonathan Sanderman. Potrivit acestuia, cele 133 miliarde de tone de carbon pierdute din sol ca urmare a agriculturii sunt comparabile cu cele 140 de miliarde de tone pierdute din cauza despaduririlor, cea mai mare cantitate pierduta dupa Revolutia Industriala.

Concluziile studiului arata potentialul pe care il are solul terestru in a contracara incalzirea globala prin absorbtia unei cantitati mai mari de carbon gratie unei gospodariri mai bune a terenurilor agricole, precum si o mai buna diversitate si rotatie a culturilor agricole.

Statele lumii au convenit la Paris, in anul 2015, sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera generate de arderea combustibililor fosili care sunt considerate vinovate de oamenii de stiinta pentru incalzirea planetei.

In luna mai a acestui an, insa, presedintele Donald Trump a retras SUA din acordul de la Paris, sustinand ca documentul submineaza economia si suveranitatea tarii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2