Agrometeo: Seceta pedologica va persista in majoritatea zonelor agricole pana pe 9 septembrie

secetaRezerva de apa din solul agricol prezinta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema in cea mai mare parte a teritoriului agricol, reiese din prognoza agrometeorologica, valabila pentru perioada 3 – 9 septembrie, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

“In stratul de sol 0-20 cm (ogor), continutul de umiditate va inregistra valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Pe suprafete extinse din Banat, Transilvania, nord-vestul Olteniei, local in sud-vestul si centrul Moldovei, precum si in nordul Munteniei, aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare”, arata prognoza ANM.

Pe fondul mentinerii stresului hidric asociat cu cel termic din aer si sol, la culturile prasitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui) procesele de maturare vor fi in continuare accelerate si fortate, indeosebi in sud-estul, sudul, estul si local vestul tarii.

In schimb, pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, procesele de vegetatie vor evolua in general normal, plantele prezentand o stare de vegetatie pe ansamblu buna si medie.

Potrivit prognozei agrometeorologice, cultura de floarea-soarelui se va afla predominant in faza de maturitate deplina (10-100%) pe intreg teritoriul agricol, continuandu-se, totodata, lucrarile de recoltare.

“Cultura de porumb va parcurge maturitatea ceara (60-100%) si deplina (30-100%) la nivelul intregii tari, iar la hibrizii timpurii semanati in epoca optima se va continua recoltarea. La sfecla de zahar se vor inregistra ingrosarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zaharului in radacina, iar la cartof, cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologica, precum si recoltarea la soiurile tardive”, potrivit specialistilor ANM.

Totodata, speciile pomi-viticole se vor afla la cresterea si maturarea fructelor/boabelor, acumularea zaharurilor, iar la soiurile aflate la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare.

In ceea ce priveste cultura de rapita infiintata pe suprafete agricole restranse, aceasta va parcurge primele faze de vegetatie (germinare-rasarire), precum si continuarea lucrarilor de semanat.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1