AJUTOR DE DECES: Pentru cate cazuri a dat bani Casa Judeteana de Pensii Maramures in primele noua luni din 2018

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In perioada 1 ianuarie 2018 – 30 septembrie 2018, Casa Judeteana de Pensii Maramures a platit cu titlu de ajutor de deces, in cazul decesului pensionarilor sau al unui membru de familie al acestora, suma de 14.148.515 lei, pentru 3.375 cazuri, conform unui raport al institutiei maramuresene.

In aceeasi perioada, s-a platit cu titlu de ajutor de deces, in cazul decesului asiguratilor sau al unui membru de familie al acestora suma de 907.211 lei, pentru 292 cazuri.

„In conformitate cu prevederile art.125 si art.126 din Legea nr.263/2010, in cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.

De asemenea, asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie, aflat in intretinerea sa, care nu era asigurat sau pensionar la data decesului si nu realiza venituri pentru care asigurarea este obligatorie.

Mentionam ca o noutate ca, potrivit dispozitiilor art.129 alin.(1) lit.c din Legea nr.263/2010, astfel  cum au fost modificate prin O.U.G. nr.103/2017, incepand cu data de 01.01.2018, ajutorul de deces se achita de catre casele teritoriale de pensii si in cazul asiguratilor sistemului public de pensii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. I, II si IV, respectiv persoanelor care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, functionarilor publici, altor persoane care realizeaza venituri asimilate salariilor pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, persoanelor care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti si persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale.

Cuantumul ajutorului de deces se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Pentru anul 2018, conform prevederilor Legii nr. 3/2018 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018, cuantumul ajutorului de deces este de 4.162 lei in cazul decesului asiguratului sau pensionarului si 2.081 lei in cazul decesului unui membru de familie (care nu era asigurat sau pensionar) al asiguratului sau pensionarului”, se mai arata in raportul Casei Judetene de Pensii Maramures.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2