Ajutor suplimentar pentru producatorii de fructe si legume

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Organizatiile europene ale producatorilor de fructe si legume vor beneficia de reguli mai simple, de o sarcina administrativa redusa si de un sprijin financiar mai substantial in perioadele de criza, datorita noilor norme adoptate de Comisia Europeana luni, 13 martie.

In fiecare an, 3,4 milioane de exploatatii din intreaga UE (aproximativ un sfert din totalitatea fermelor din UE) produc fructe si legume in valoare de aproximativ 47 de miliarde EUR. Potrivit celor mai recente cifre disponibile, aproximativ 1.500 de organizatii de producatori acopera 50% din productia de fructe si legume a UE. 

In urma unei analize care a durat doi ani, realizata in cadrul initiativei pentru mai buna legiferare a Comisiei Juncker, regulamentul delegat referitor la sectorul european al fructelor si legumelor, actualizat si simplificat, va consolida rolul organizatiilor de producatori (OP), sporind atractivitatea acestora pentru ne-membri si imbunatatind, in acelasi timp, functionarea sistemului existent de gestionare a pietei.

In plus fata de ajutoarele directe si de cofinantarea proiectelor de dezvoltare rurala de UE, producatorii de fructe si legume din UE au beneficiat de masuri de sprijin exceptionale, de 430 de milioane euro, de la impunerea de catre Rusia a embargoului asupra exporturilor de produse agroalimentare din UE, in august 2014. De asemenea, Comisia Europeana ofera organizatiilor de producatori o finantare suplimentara de aproximativ 700 de milioane euro pe an.

Pe langa acest ajutor de piata permanent, noile reguli vor aduce:

  • o crestere a sprijinului disponibil pentru retragerile de pe piata in sectorul fructelor si legumelor. Preturile de retragere vor creste de la 30% la 40% din pretul mediu de pe piata UE in ultimii cinci ani, in cazul distribuirii gratuite (asa-numitele retrageri caritative) si de la 20% la 30% in cazul retragerilor destinate altor scopuri (precum compostul, hrana animalelor, distilarea etc.)
  • o mai mare atractivitate a organizatiilor de producatori din sector, pentru cei care nu sunt, in prezent, membri ai acestora, printr-o definire mai clara a actiunilor OP care sunt eligibile pentru sprijin financiar din partea UE si prin stabilirea la 25% a procentului maxim de produse care pot fi comercializate in afara organizatiei. Membrii unei OP sunt incurajati sa ii livreze acesteia intreaga productie pentru ca ea sa o comercializeze in numele lor, dar multi dintre ei au, de asemenea, obiceiul de a vinde direct catre consumatori. Incurajarea unor lanturi scurte de aprovizionare de acest tip constituie o propunere esentiala a Comisiei, dar, intrucat regulamentul existent prevede doar un prag minim si fiecare stat membru isi stabileste in prezent propriul plafon maxim, noile reguli vor permite o abordare mai coerenta.
  • o simplificare si o clarificare a legislatiei in ceea ce priveste organizatiile transnationale de producatori si asociatiile acestora. Aceste organizatii reprezinta un element esential de internationalizare a sectorului, intrucat, pe langa faptul ca ii ajuta pe fermieri sa dispuna deun acces mai amplu la piata pentru productia lor, ele garanteaza, de asemenea, restituirea catre fermieri a valorii adaugate generate de cresterea exporturilor. Pentru a simplifica si a clarifica platile efectuate catre organizatiile transnationale, in prezent controalele si platile sunt legate, de exemplu, de teritoriul unde este pusa in aplicare actiunea organizatiei transnationale.

Dupa adoptarea propunerii de Comisia Europeana, Consiliul si Parlamentul European au la dispozitie doua luni pentru a vota asupra regulamentului delegat, care va intra apoi in vigoare.

UE sprijina in mod activ sectorul fructelor si legumelor prin intermediul sistemului sau de gestionare a pietei (care face parte din „organizarea comuna a pietelor agricole”), ce cuprinde patru obiective generale:

– un sector mai competitiv si mai orientatcatre piata;

– mai putine fluctuatii legate de criza inregistrate in veniturile producatorilor;

– o crestere a consumului de fructe si de legume in UE;

– o crestere a utilizarii tehnicilor ecologicede cultivare si de productie.

 

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2