Albania: Cutremur cu magnitudinea de 6,4; cel putin 7 morti si cladiri prabusite

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cel putin sapte persoane au decedat marti in Albania in urma unui cutremur cu magnitudinea 6,4, cel mai puternic produs in aceasta tara in ultimele decenii, informeaza Reuters si AFP. Mai multe cladiri s-au prabusit, iar circa 150 de persoane au fost ranite, unii locuitori fiind prinsi sub daramaturi, scrie Agerpres.

Seismul a avut loc la ora 3:54 (2:54 GMT) la o adancime de 10 kilometri, chiar la nord de orasul de coasta Durres, care este situat la aproximativ 30 de kilometri vest de Tirana, conform Institutului de geofizica al Statelor Unite (USGS).

Corpurile neinsufletite a doua femei au fost gasite printre ramasitele unui bloc din nordul localitatii Thumane, iar un barbat a decedat in districtul Kurbin, situat in jumatatea nordica a Albaniei, dupa ce a fost cuprins de panica si a sarit dintr-o cladire, a indicat o purtatoare de cuvant a Ministerului Apararii. Alte trei trupuri au fost scoase de sub daramaturile a doua cladiri prabusite in Durres, a indicat Ministerul Apararii, iar un barbat a decedat in apropiere de districtul Lezhe, in nordul tarii.

Lucratorii serviciilor de interventie au declarat media locale ca una dintre victime este o femeie varstnica ce a reusit sa-si salveze nepotul protejandu-l cu propriul corp.

Pompierii, politia si persoane civile incercau sa indeparteze, cu ajutorul excavatoarelor sau chiar cu mainile goale, ramasitele cladirilor prabusite sub care au ramas prinsi locuitori in Thumane. Majoritatea cladirilor prabusite erau construite din caramizi, potrivit unui reporter Reuters care a mentionat ca doua persoane au fost scoase de sub daramaturi in Thumane la patru ore dupa producerea seismului principal. Potrivit medicilor, acestea sunt in stare grava.

Cel putin 150 de persoane cu rani minore s-au prezentat la spitale din Tirana si Durres, potrivit ministrului albanez al Sanatatii, Ogerta Manasterliu.
Inregistrari video neverificate publicate pe retelele de socializare prezinta ceea ce pare a fi o cladire prabusita in Durres. In alte imagini se pot vedea cladiri in care au aparut crapaturi mari si zidarie cazuta, inclusiv un apartament din care lipseste cea mai mare parte a peretelui dormitorului.

”Pompierii si personalul armatei ajuta rezidentii (prinsi) sub daramaturi”, in Durres si localitatea Thumane din apropiere, a declarat reporterilor purtatoarea de cuvant a Ministerului Apararii.

Doi purtatori de cuvant ai Guvernului au declarat pentru Reuters ca cele mai multe cladiri avariate sunt in Durres, iar cateva persoane au fost transportate la spital in Tirana.

Un martor a descris pentru Reuters ca locuitorii au iesit in graba din blocurile din Tirana, unii dintre ei cu copii in brate. O pana de curent a afectat mai multe cartiere.

Potrivit Ministerului Apararii, acesta a fost cel mai puternic seism din Albania din ultimii 30 de ani.

La trei ore dupa cutremurul principal, o replica puternica a fost resimtita in Tirana.

Mai multe cutremure de intensitate mai mica au fost inregistrate in ora de dinainte de seismul major, care a fost resimtit in Balcani si in regiunea italiana Puglia.

”Eram treji din cauza cutremurelor anterioare, dar ultimul ne-a zdruncinat. Tot ce era in casa a inceput sa cada”, a povestit pentru Reuters Refik, locuitor din Tirana care locuieste la etajul sase al unui bloc.

Situata pe malul marilor Adriatica si Ionica, intre Grecia si Macedonia, Albania este o tara cu activitate seismica regulata.

Un cutremur cu magnitudinea 5,6, care a avut loc la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Tirana la sfarsitul lunii septembrie, a ranit zeci de oameni si a produs pagube la circa 500 de locuinte, unele dintre ele fiind distruse.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2