Albinele pot deosebi florile cu ajutorul tiparelor de mirosuri pe care le memoreaza

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Albinele pot face deosebirea intre diferite tipuri de flori in functie de tiparele invizibile de miros de la suprafata acestora, conform unui studiu realizat in Marea Britanie, citat marti de Press Association, informeaza AGERPRES.

Cercetarea, condusa de oameni de stiinta de la Universitatea din Bristol si de la Universitatea Queen Mary din Londra, a identificat modul in care albinele memoreaza aceste tipare si reusesc sa deosebeasca florile.

Florile prezinta la suprafata lor diferite tipare de miros, marginile petalelor putand prezenta alte arome fata de regiunile centrale. Alaturi de alte tipare ale florilor – precum liniile care conduc spre centru – acestea ghideaza albinele si alte insecte polenizatoare catre nectar.

Cercetarea publicata in jurnalul Proceedings of the Royal Society B a demonstrat ca bondarii pot deosebi florile in functie de modul in care este dispus mirosul la suprafata acestora.

”Daca o floare este privita la microscop se poate observa ca celulele care produc mirosul acesteia sunt dispuse in tipare. Prin crearea unor flori artificiale care au mirosuri identice aranjate in diverse tipare am reusit sa demonstram ca aceasta structura poate constitui un semnal adresat unei albine”, a explicat doctor Dave Lawson de la Facultatea de Stiinte Biologice a Universitatii din Bristol.

”Pentru o floare nu este important doar sa miroasa bine, ci si locul in care este dispus mirosul”, a adaugat cercetatorul.

In urma acestui studiu s-a descoperit ca odata ce albinele au memorat tiparul in care este dispus mirosul pe o floare, ele au vizitat flori care nu aveau miros insa prezentau la suprafata un model similar, de data aceasta alcatuit din puncte vizuale. Acest sistem a fost comparat de Lawson cu gestul de a introduce mana intr-o geanta, perceperea formei unui obiect si apoi identificarea unei imagini cu acesta.

”Faptul de a face mental distinctia intre diverse simturi ni se pare un lucru firesc, insa este interesant ca un animal mic precum o albina este capabila sa realizeze ceva atat de abstract”, a spus el.

Profesorul Lars Chittka de la Facultatea de Biologie si Chimie a Universitatii Queen Mary s-a aratat surprins de concluziile cercetarii. ”Stiam ca albinele sunt inteligente, insa am fost cu adevarat surprinsi de faptul ca ele pot memora tiparele invizibile ale florilor, tipare alcatuite doar din mirosuri. Glandele de miros de pe florile noastre au fost aranjate fie in forma de cerc, fie de cruce, iar albinele au trebuit sa le identifice cu ajutorul antenelor”, a explicat omul de stiinta. ”Insa, cea mai interesanta descoperire a fost aceea ca in cazul in care experimentatorul a facut ca aceste tipare sa devina vizibile, albinele au putut recunoaste imediat imaginea care anterior nu fusese decat un tipar efemer alcatuit din substante volatile”, a adaugat Chittka.

Studiul face parte dintr-o cercetare ampla desfasurata la Universitatea din Bristol pe tema modurilor in care florile comunica cu insectele polenizatoare.

Doctor Sean Rands din cadrul acestei universitati a precizat ca prin intermediul unor combinatii de culori, forme, texturi si mirosuri florile adreseaza ”reclame” insectelor polenizatoare.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole