Alegeri municipale si regionale in Spania: Peste 35 de milioane de oameni sunt chemati la urne

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Vot-stampilaIn Spania au loc duminica alegeri municipale si regionale, intr-un scrutin in care sunt chemati sa voteze peste 35 de milioane de oameni si care ar putea aduce la putere la Barcelona si chiar la Madrid miscarea Indignatilor, care a luat nastere in mai 2011, transmite AFP.

Totusi, rezultatul nu poate fi anticipat, in conditiile in care, chiar inaintea scrutinului, proportia celor indecisi era de 30%. Șeful guvernului, Mariano Rajoy (Partidul Popular, de dreapta) s-a implicat serios in campanie, parcurgand 14.000 de kilometri, in timp ce Pedro Sanchez, secretarul general al Partidului Socialist Muncitoresc (PSOE), a batut toate recordurile, cu 25.000 de kilometri parcursi, scrie sursa citata. Și toate acestea pentru a evita o corectie severa la adresa celor doua formatiuni care au asistat, potrivit sondajelor, la sfarsitul bipartidismului, in vigoare de peste 30 de ani.

Dupa aproape sase ani de criza, Spania celor doua partide mari ar putea face loc formatiunii antiliberale Podemos, aliata a partidului elen Syriza, sau gruparii Ciudadanos, de centru-dreapta, formatiuni fondate de doi politicieni de circa 30 de ani, profesorul de stiinte politice Pablo Iglesias si avocatul Albert Rivera.

Treizeci si cinci de milioane de alegatori — dintr-o populatie de 46,5 de milioane de oameni — sunt chemati la urne la alegerile locale si regionale care vor avea loc in peste 8.000 de municipii si 13 comunitati autonome, si se asteapta o participare in crestere a tinerilor, atrasi de aceste doua partide. Se vor alege noi primari la Madrid, Barcelona si Valencia, cele mai mari orase ale Spaniei, conduse pana acum de reprezentanti ai Partidului Popular (Madridul si Valencia) sau de nationalisti conservatori (Barcelona). In total, la scrutinul de duminica vor fi alesi 8.122 de primari, 67.000 de consilieri si 13 sefi de guverne regionale.

Romanii pot vota si ei, la fel ca ceilalti cetateni ai UE cu rezidenta in Spania, transmite corespondentul Radio Romania Actualitati la Madrid. Dintre cei peste 460.000 de straini care s-au inscris in registrul electoral pana la 31 decembrie anul trecut, 111.646 sunt cetateni romani. Ei pot alege consiliul local si primarul municipiului unde isi au resedinta, dar nu pot alege si membrii parlamentului regional.

Mai multe detalii pe agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *