Alergarea practicata timp de 30-40 de minute pe zi poate intarzia imbatranirea cu pana la 9 ani

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Alergarea practicata timp de 30 sau 40 de minute pe zi, de cinci ori pe saptamana, poate contribui la scaderea ritmului de scurtare a telomerilor si la o reducere cu pana la 9 ani a procesul biologic de imbatranire, informeaza Medical News Today care citeaza un studiu realizat recent in Statele Unite, informeaza AGERPRES.

Telomerii sunt pozitionati la capetele cromozomilor — structuri celulare care contin ADN-ul esential pentru identitatea oricarui organism — si au rol de protectie a acestora. Deseori, telomerii sunt comparati cu capetele din plastic de la sireturi deoarece ele impiedica ”desirarea” cromozomilor si contactul lor cu alti cromozomi.

Telomerii sunt considerati indicatori ai varstei biologice deoarece, pe masura ce corpurile imbatranesc, ei se scurteaza — cu cat sunt mai scurti, cu atat devin mai putin capabili sa protejeze cromozomii, ceea ce poate impiedica functionarea normala a celulelor si duce in final la moartea lor.

Fenomenul scurtarii telomerilor nu se petrece intr-un ritm egal la toate persoanele, un stil de viata neadecvat, cum ar fi nivelul scazut de activitate fizica, putand contribui la accentuarea acestui proces prin cresterea stresului oxidativ — incapacitatea corpului de a face fata deteriorarii celulare cauzate de radicalii liberi.

Noul studiu, condus de Larry Tucker, profesor in cadrul Universitatii Brigham Young din Utah, demonstreaza cat de importanta este activitatea fizica pentru protejarea impotriva imbatranirii celulare.

Tucker a analizat, impreuna cu echipa sa, informatii prelevate de la 5.823 de persoane adulte care au fost incluse in Studiul National pentru Examinarea Starii de Sanatate si Nutritie (National Health and Nutrition Examination Survey), realizat in perioada 1999-2002 in Statele Unite. Cercetatorii au studiat lungimea telomerilor fiecarui individ, dar si participarea subiectilor la 62 de activitati fizice realizate timp de 30 de zile.

S-a constatat ca persoanele foarte active aveau o lungime a telomerilor ce denota o varsta biologica cu 9 ani mai mica in comparatie cu indivizii sedentari si o varsta biologica cu 7 ani mai mica spre deosebire de subiectii cu o activitate fizica moderata.

30 de minute de jogging pe zi, timp de cinci zile pe saptamana, a fost considerata ca fiind foarte activa in cazul femeilor, iar in cazul barbatilor intervalul a fost stabilit la 40 de minute pe zi, tot de cinci ori pe saptamana.

Tucker a declarat ca a fost surprins sa descopere ca diferenta de lungime a telomerilor intre persoanele foarte active si cele moderat active nu era semnificativ mai mare. Totusi, dupa parerea sa, pentru a proteja corpul de imbatranirea celulara este preferabil un nivel ridicat de activitate fizica.

”Daca vreti sa vedeti o diferenta reala in ceea ce priveste incetinirea procesului biologic de imbatranire se pare ca putin exercitiu nu este de ajuns. Trebuie sa exersati in mod regulat, la niveluri ridicate”, a subliniat acesta, potrivit sursei citate. ”Stim ca activitatea fizica regulata contribuie la reducerea mortalitatii si la prelungirea duratei de viata, iar acum cunoastem ca o parte din acest avantaj se datoreaza conservarii telomerilor”, a completat acesta.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *