Alergiile de primavara: Metode simple de prevenire a simptomelor

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Aproximativ 20% din populatie a fost diagnosticata cu rinita alergica, 6% are cel putin o alergie alimentara, iar aproape 20% sufera de dermatite atopice la un moment dat. Iar, in urmatorii 10 ani numarul persoanelor cu alergii si astm va creste cu o treime, avertizeaza Asociatia Mondiala de Alergologie.

Alergiile se manifesta cel mai frecvent primavara si toamna, la schimbarea anotimpurilor.

Alergia reprezinta o reactie de aparare exagerata la substante denumite antigeni, care in mod normal sunt inofensive (praf, polen, par, ciocolata, lapte, peste, capsuni) sau la un medicament ori anumite bacterii.

Reactia organismului este de a elimina aceste substante prin anticorpi ce stimuleaza producerea de substante inflamatorii (histamina, leucotriene, prostaglandine).

Simptomele alergice specifice sunt: eczema, rinita alergica, inflamatia oculara sau conjunctivita, simptomele gastro-intestinale, urticaria, sindrom de alergie orala, astmul si, in cel mai grav caz, reacţia anafilactica.

Exista cateva metode simple de prevenire ce pot impiedica aparitia simptomelor alergiilor, diferite in functie de tipul afectiunii. Astfel, pacientii cu astm sau rinita alergica declansate de acarieni, mucegaiuri sau alti alergeni de interior trebuie sa controleze calitatea climatului din casa: temperatura scazuta, umiditate scazuta (intre 40 si 50 %) si o buna ventilatie.

Persoanele cu alergii la acarienii din praful de casa si mucegaiuri trebuie sa imbrace complet salteaua de dormit, pernele, plapuma, cuverturile si paturile in huse impermeabile la alergene. In plus, trebuie sa aveti in vedere spalarea saptamanala a intregii lenjerii de pat cu apa la temperatura de 55℃- 60℃, reducerea umiditatii relative (sub 50 %) si aerisirea zilnica a camerei, in functie de climat. Nu uitati de ventilarea optima a bucatariilor/ bailor pentru eliminarea aburilor, utilizarea instalatiei de aer condiţionat /dezumificatoarelor, inlaturarea excesului de apa de pe obiecte sanitare/ din bucatarie, solutionarea scurgerilor/ stagnarilor de apa. Nu in ultimul rand, evitati dormitul in camere neamenajate – casa de tara, conditii hoteliere improprii, evitarea locuirii in subsoluri, incaperi umede”, recomanda specialistii.

De asemenea, evitarea iesirilor in aer liber intre 10:00-15:00, acesta fiind intervalul de maxima circulatie a polenului in aer sau folosirea unei masti de fata care sa va acopere gura si nasul, sunt metode eficiente de prevenire a alergiilor sezoniere.

Evitarea este intotdeauna cel mai bun tratament pentru alergii. Insa, atunci cand acest lucru nu este posibil, exista medicamente ce pot ajuta la controlul simptomelor: decongestionantele nazale si antihistaminicele sunt cele mai frecvente medicamente antialergice, iar corticosteroizii topici sunt eficienti in tratarea inflamatiei nazale.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *