Alerta de avalanse in Muntii Pietrosu Rodnei si Muntii Gutai se mentine si pentru acest weekend

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgente Maramures a anuntat faptul ca deocamdata se mentin avertizarile de avalansa pe traseele montane din Muntii Pietrosu Rodnei si Muntii Gutai.
Salvamontistii au inchis traseele montane de pe cei doi versanti. Jandarmii montani care patruleaza statiunile vor recomanda turistilor si amatorilor de drumetii locali sa nu se aventureze pe cei doi munti, riscul de avalansa fiind foarte mare datorita zapezii depusa in straturi, dar si datorita faptului ca sunt anuntate noi cantitati de zapada.

Trebuie sa stiti ca pericolul de avalanse e mai mare in timpul ninsorii abundente, precum si in urmatoarele 3-4 zile, pana la tasarea zapezii. De asemenea, riscul cel mai mare de producere a avalanselor este intre orele 9.00-16.00. Deplasarea nu se face pe partile laterale ale vailor mai abrupte, care nu sunt acoperite de padure; se va urmari intotdeauna, in asemenea portiune, firul vaii, la mijlocul ei. Atunci cand deplasarea are loc pe creste, se va evita traversarea pantelor sub cornise.

Dan Buca, purtator de cuvant CJSU Maramures: “Rugam amatorii de drumetii montane sa nu se aventureze si sa tina cont de recomandarile salvamontistilor si jandarmilor montani maramureseni.”

In acest context, cei care si-au facut planuri in acest sfarsit de saptamana sa urce pe munti ar fi bine sa nu o faca. Va reamintim faptul ca in februarie 2004 trei tineri surprinsi de o avalansa in Muntii Gutai si-au pierdut viata. La fel ca si atunci, si acum situatia meteo este asemanatoare.

Ana AVRAM

Avertizare de avalansa: Recomandari ale jandarmilor montani maramureseni

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2