ALERTĂ MEDICALĂ – O nouă boală infecțioasă face ravagii într-un oraș din Romania

Un spital din Romania trage un semnal de alarmă cu privire la o creștere accentuată a cazurilor de pneumonii comunitare. Conducerea unității spitalicești spune că în fiecare zi, 10-12 pacienți se prezintă în Ambulatoriu sau la Camera de Garda a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara cu suspiciunea de pneumonie comunitară.

Aceasta reprezintă o afecțiune inflamatorie acută a parenchimului pulmonar,de origine infecțioasă, se transmite pe cale respiratorie, avand o rată de mortalitate de aproape 15 la sută în cazul pacienților cu comorbidități. Deficitul de imunitate este principala cauză de îmbolnăvire.

“Timp de aproape 2 ani, datorită protecției oferite de purtarea măștilor, aproape că nu am putut să vorbim de penumonii comunitare. Așa cum îi spune și numele, îmbolnăvirea se produce în comunitate. Transmiterea este foarte ridicată, și asta îndeosebi în cazul persoanelor imunocompromise. Odată cu renunțarea la purtarea măștii, au început să apară, și acum chiar să crească numărul celor care dezvoltă o asemenea pneumonie. Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme ușoare, care se pot trata ambulatoriu. Dacă, însă, pacientul are comorbidități, se impune internarea lui în spital pentru administrarea tratamentului. Și în această grupa intră persoanele care au neoplazii, boli renale cronice, BPOC (Boală Pulmonară Cronică Obstructivă), bronșiectazii, în general, persoane cu imunitate compromisă și care pot prezența risc vital”, spune dr. Geru Gabriel, medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Medicii pneumologi atrag atenția că pneumonia comunitară se manifestă prin febră înaltă, peste 38 de grade, cu debit acut, frisoane, junghiuri toracice, tuse cu expectorații, dificultăți de respirație, mialgii, hemoptizie (spută cu sânge), cefalee și chiar durere abdominală. În cazul pacienților cu comorbidități, „există chiar posibilitatea de apariție a unor complicații care pot duce la insuficiență respiratorie, chiar șoc septic, și, de aceea, cei care prezintă un asemenea risc rămân internați în spital”. Recomandarea medicilor ar fi ca bătrânii sau cei cu afecțiuni grave să continue să poarte mască atunci când sunt în colectivități mari.

ACTUALIZARE Oficialii Direcției de Sănătate Publică Maramureș dau asigurări că nu sunt motive de îngrijorare la nivel de județ. Am avut recent aproape 100 de astfel de cazuri de pneumonie, iar oficialii DSP spun că este absolut normal să existe astfel de cazuri. Populația trebuie să respecte măsurile de protecție așa cum o făceau și înainte de pandemie. Un raport al Direcției de Sănătate Publică Maramureș valabil pentru luna martie 2022 ne arată că am avut peste 9000 de infecții cute căi respiratorii superioare, cele mai multe dintre cazuri în mediul urban, am avut 394 de cazuri de penumonie virală neclasată la alte locuri, 1748 de infecții acute căi respiratorii inferioare. Așa că cel mai bine este să vă protejați cu o mască atunci cand sunteți în spații aglomerate.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu