Alerta si evacuari in jurul principalului vulcan din Ecuador

Autoritatile din Ecuador au declarat stare de alerta in jurul vulcanului Tungurahua, situat in centrul tarii, la 135 de kilometri de capitala, si au decis sa evacueze mai multe sute de locuitori din satele invecinate, relateaza duminica AFP citata de Agerpres.

Serviciul national de gestionare a riscurilor (SNGR) a anuntat sambata ca a decretat in unele zone cod portocaliu, ultimul nivel inaintea codului rosu, gradul maxim, dupa noi eruptii ale vulcanului care are o altitudine de 5.029 metri.

Serviciile de urgenta au anuntat, de asemenea, pe retelele sociale ca au evacuat cu ajutorul politiei ‘toti locuitorii’ din localitatile vecine Chacauco si Bilbao.

SNGR a precizat ca activitatea vulcanului era ‘crescuta’ sambata seara, aruncand cenusa in unele localitati ceea ce a provocat inchiderea mai multor drumuri.

Provinciile Tungurahua si Chimborazo, in apropiere de vulcan, constituie cai de acces spre Amazonia. Vulcanul Tungurahua (un nume care inseamna ‘gat de foc’ in limba indigena quechua) este in eruptie din 1999, alternand perioadele de acalmie si de activitate. In 2006, sase persoane au murit in timpul unei puternice eruptii. In 2010, un cod rosu a provocat evacuarea masiva a locuitorilor si turistilor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2