Alexandru Dedu: Va fi un turneu atipic, sunt convins că vor fi surprize. Nimeni nu poate pune un obiectiv clar.

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Echipa națională a României se pregătește de startul Campionatului European din Danemarca (3-20 decembrie), iar Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal (FRH) spune că, având în vedere contextul pandemic în care ne aflăm, nu a trasat Naționalei un obiectiv concret, precizează lead.ro.

Situația mondială generată de pandemia de Coronavirus a dat peste cap planurile organizatorilor cu privire la acest turneu, Norvegia a renunțat să mai suporte desfășurarea jocurilor, toate partidele urmând să se dispute în Danemarca.

România întâlnește Germania, Polonia și Norvegia în faza grupelor: pe 3 decembrie, Naționala va juca contra Germaniei. Două zile mai târziu urmează meciul cu Polonia, iar pe 7 decembrie cel cu Norvegia, una dintre marile favorite la medalii, mai ales după ce Rusia a rămas fără excelenta Anna Viahireva, accidentată zilele trecute.

În contextul actual, Dedu s-a arătat mulțumit de faptul că turneul va avea, totuși, loc și a precizat că toate delegațiile trebuie să respecte reguli stricte.

„Suntem foarte bucuroși că se ține EURO, este un efort colectiv al Europei handbalistice. Echipa s-a strâns într-o bulă de carantinare, sunt niște proceduri foarte stricte care trebuie respectate, cu teste din două în două zile, cu raportare la EHF. Trebuie să fim în stare să ne ducem cu cea mai bună garnitură la EURO. O să fie dificil, va fi un European total atipic, sunt convins că vor fi surprize. Variabilele sunt atât de multe, încât nu cred că se aventurează nimeni cu un pronostic și nimeni nu poate pune un obiectiv clar”, a spus Alexandru Dedu, președinte FRH.

Dedu îi dă dreptate căpitanului naționalei, Cristina Neagu. Interul de la CSM București a declarat că nu este nici la jumătate din potențial în acest moment, după accidentările suferite și pauza provocată de faptul că a fost confirmată pozitiv cu Coronavirus: „Nu este sport individual, numai o echipă poate să aducă rezultate bune, așa cum s-a întâmplat în trecutul nu foarte îndepărtat”.

Norvegia a anunțat că nu mai este capabilă să găzduiască meciurile a două grupe din cadrul turneului final, iar oficialii handbalului de la noi au încercat să aducă Europeanul în România.

„Nu a fost ușor pentru noi, când am aflat că nu ne va mai găzdui Norvegia, având în vedere că trebuia să jucăm acolo toate meciurile din grupă. Suntem capabili să ne adaptăm, deși aveam o altă strategie. Situația este volatilă în orice direcție, așa încât nu ne mai surprinde nimic. Am primit informații că se caută soluții, am trimis o adresă în care am spus că noi suntem dispuși să facem acest efort sau cel puțin să încercăm să facem acest efort”, a spus președintele FRH.

Din lotul convocat de antrenorii Bogdan Burcea și Robert Licu face parte o singură jucătoare care evoluează în străinătate: Iulia Dumanska, portarul care din vară joacă la RK Podravka Vegeta. Șeful FRF vede partea goală a paharului și, deși laudă valoarea Ligii Florilor, mărturisește că și-ar fi dorit să avem mai multe straniere.

„Avem un campionat foarte puternic, dar mi-ar fi plăcut să existe mai multe jucătoare în afara țării – asta înseamnă experiență dobândită și ar fi un plus pentru ele ca handbaliste, dar și pentru handbalul românesc. Trebuie să fim foarte deschiși la tot ce se întâmplă în jurul nostru pentru a putea rămâne în elită”, crede Alexandru Dedu.

Orașul Herning, unde Naționala a câștigat ultima sa medalie – bronzul mondial din 2015 – va găzdui două grupe, o grupă principală și weekend-ul de final al Campionatului European, în timp ce la Kolding se vor desfășura acum celelalte două grupe (C și D) și o grupă principală.

Așadar, România va juca meciurile din Grupa D, dar și meciurile din grupa principală – dacă termină pe unul dintre primele trei locuri în grupa cu Norvegia, Germania și Polonia – la Kolding. Tot la Kolding se joacă și Grupa C: Olanda, Ungaria, Serbia și Croația.

Herning va găzdui grupele A – cu Franța, Danemarca, Muntenegru și Slovenia – respectiv B, cu Rusia, Suedia, Spania și Cehia.

Echipa națională s-a reunit la București, pe 22 noiembrie, și va pleca spre Danemarca pe 30 noiembrie. Vineri, pe 27 noiembrie, antrenorii Bogdan Burcea și Robert Licu trebuie să aleagă cele 18 jucătoare cu care vor face deplasarea în Danemarca.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *