Alexandru Nichifor: De ce aici, în Australia, „exceptatul” Djoković se confruntă cu un val de antipatie enormă

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Turneul de tenis Australian Open (AO) are loc la Melbourne, în statul australian Victoria (VIC), și este organizat de Tennis Australia (TA). Pentru a intra în complexul sportiv AO, atât spectatorii, cât și jucătorii, trebuie să facă dovada că sunt vaccinați. Djoković a susținut că a fost infectat cu coronavirus în ultimele șase luni. Pe baza acestei declarații, TA și statul VIC i-au aprobat o excepție medicală, care îi permite să intre pe teren la AO.

Însă înainte de intra pe teren la AO, Djoković trebuie să intre în țară. Ca și Statele Unite ale Americii, din punct de vedere administrativ, Australia este o federație compusă din mai multe state. Spre deosebire de dreptul de a intra pe teren în complexul sportiv AO, care poate fi conferit de TA în parteneriat cu statul VIC, emiterea de vize și controlul la frontiere sunt atribuții care aparțin exclusiv guvernului federal. Iar regulile actuale stipulează că, dacă nu ești cetățean australian, nu poți intra în țară decât dacă ești vaccinat. Crucial, la nivel federal, faptul că ai avut covid în ultimele șase luni, nu te califică pentru o excepție medicală; trebuie în continuare să faci dovada vaccinării, chiar dacă ai fost infectat recent. (Aceasta cerință obligatorie de a fi vaccinat indiferent dacă ai avut sau nu boala recent a fost adoptată de guvernul federal la recomandarea celui mai înalt consiliu medical național).

TA a întrebat guvernul federal de două ori dacă ar putea oferi o excepție jucătorilor care au avut covid în ultimele șase luni la intrarea în țară. De fiecare dată, răspunsul federal (întâi oferit de o funcționară înaltă, apoi chiar de ministrul de sector) a fost negativ. (Răspunsul oficial al guvernului federal a fost făcut public recent, și îl puteți citi în original aici și aici.) Este însă posibil ca TA să nu-i fi comunicat clar și transparent lui Djoković că excepția lui medicală nu este validă pentru a intra în țară, ci doar pentru a intra pe teren la AO.

Viza lui Djoković a fost cel mai probabil emisă electronic, automat (de către un program). Validitatea vizei este însă condiționată de vaccinare, care în caz că este verificată „manual”, trebuie dovedită la punctul de frontieră. Aici a apărut problema: Djoković nu a putut prezenta dovada vaccinării, așa că viza i-a fost invalidată, și a fost plasat în custodie fără a i se acorda dreptul de a intra în țară.

În ceea ce privește hotelul în care a fost transferat în custodie, acest hotel probabil că nu este potrivit pentru un milionar, ori pentru un sportiv de performanță, însă nu este nici pe departe o speluncă. Înainte de a fi redenumit și contractat de guvern acum circa doi ani, acest hotel avea prețuri pe noapte substanțial peste medie, iar condițiile erau comparabile cu ceea ce puteți găsi, de exemplu, în lanțul Marriott. Pare puțin probabil ca hotelul sa fii devenit „un coșmar” în ultimii doi ani; cel puțin la exterior, totul a rămas neschimbat. Ca locație, hotelul se află într-o suburbie interioară bogată a orașului, unde prețul mediu pentru o casă depășește AU$1,500,000.

Faptul că nu-i este permisă intrarea în țară nu înseamnă însă că Djoković este „prizonier”. El poate pleca oricând din Australia; mai mult, guvernul federal e obligat să-i „faciliteze” plecarea din țară. Djoković nu dorește însă să plece. Avocații săi au contestat decizia guvernului de a nu-i permite intrarea în țară, și au cerut ca până la audierea cazului, să fie lăsat să stea altundeva. Judecătorul de caz a respins cererea de fi lăsat să-și schimbe hotelul, a afirmat că va face tot ce poate pentru a media conflictul și a ajuta părțile să ajungă la o înțelegere, și a stabilit că audierea cazului va avea loc luni.

Aceasta pare a fi, pe scurt, situația.

Ca o paranteză finală, dincolo de situația factuală expusă mai sus, Djoković se confruntă cu un val de antipatie enormă în Australia. Pentru a înțelege de ce, e necesar un minim de context.

Pe perioada pandemiei, cetățenii australieni nu au avut acces rapid la vaccin; vaccinarea a început cu aproximativ cinci luni întârziere față de România. Din aceasta cauză, singura modalitate de protecție au fost lockdown-urile, care au fost printre cele mai stricte și lungi din lume. De exemplu, pe durata lockdown-urilor, familii din Melbourne nu și-au putut înmormânta rudele din Sydney din cauza restricțiilor. Odată ce vaccinurile au devenit disponibile, au fost adoptate rapid și pe scara largă; peste 90% din populație este acum vaccinată. După eforturile enorme făcute în timpul lockdown-urilor, simpatia și răbdarea majorității populației pentru cei care aleg să rămână nevaccinați și par a încerca să fenteze regulile este redusă. În acest context, atitudinea generală față de vaccinuri și încercarea lui de a obține o excepție medicală, i-au atras lui Djoković antipatia majorității populației. În același timp însă, opinia publică percepe întreaga situație ca nefericită, majoritatea fiind de acord că ar fi fost preferabil să nu se ajungă aici; ideal, probabil că ar fi trebuit ca lui Djoković sa i se comunice mai clar (cel mai probabil, de către TA) că dacă nu este vaccinat, nu ar trebui să se urce în avion.

Interesul publicului pentru situația lui Djoković rămâne ridicat, iar audierea cazului sau de luni ar trebui sa scoată la iveală orice alte detalii care poate că pană acum nu au fost făcute publice. Până atunci însă, rămâne imposibil de spus dacă i se va permite intrarea în țară, ori dacă va fi expulzat.

Salutări din Melbourne!

Alexandru Nichifor, republica.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2