Alexis Tsipras accepta toate conditiile formulate de creditori 

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Alexis-TsiprasPremierul Alexis Tsipras va accepta toate conditiile creditorilor formulate saptamana trecuta, cu exceptia unor modificari nesemnificative, a anuntat miercuri publicatia britanica ‘Financial Times’, citand o scrisoare trimisa miercuri de oficialul elen sefilor de la Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, transmite Agerpres.

Scrisoarea contine cererea surpriza a premierului Alexis Tsipras privind o extindere a actualului pachet de asistenta financiara, care acum a expirat, si acordarea unuia nou, al treilea, in valoare de 29,1 miliarde de euro, care sa acopere necesitatile de finantare ale Greciei.

Informatiile din scrisoare au provocat miercuri cresteri pe bursele internationale, indicele FTSE Eurofirst 300 inregistrand un avans de 1,5% la Londra iar randamentele obligatiunilor guvernamentale germane pe zece ani au depasit 0,80%. Miercuri, la Bursa de la Franfurt, indicele Xetra Dax 30 inregistra un avans de 2,2%, in timp ce la Paris indicele CAC 40 era in crestere cu 1,7%. Si euro s-a apreciat usor, la 1,1146 dolari.

Scrisoarea vine intr-un moment in care BCE analizeaza miercuri majorarea liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni. In caz contrar, una sau mai multe banci elene ar putea avea mari probleme financiare, dupa ce Banca Centrala a Greciei a recomandat inchiderea bancilor si impunerea de restrictii asupra miscarilor de capital, in dorinta de a evita colapsul sistemului financiar.

In scrisoare, premierul elen sustine ca Atena va acceptat toate reformele privind sistemul TVA, cu o singura exceptie: mentinerea unei TVA reduse pentru insulele grecesti.

In privinta pensiilor, Tsipras a fost de acord cu majorarea varstei de pensionare la 67 de ani pana in 2022, dar aceasta masura sa intre in vigoare abia in luna octombrie si nu imediat.

Ministrii de Finante din zona euro vor discuta, miercuri, intr-o teleconferinta, ultimele evolutii din Grecia, a anuntat presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.

Atena a trimis marti creditorilor o propunere oficiala de ultim moment pentru ajutor international, dar aceasta nu a fost suficienta, Grecia devenind astfel prima tara dezvoltata care a intrat oficial in incapacitate de plata fata de Fondul Monetar International (FMI).

Ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, a afirmat miercuri la BBC ca Eurogrupul inca este deschis la incheierea unui acord cu Grecia. Insa, indiferent de modul de rezolvare a crizei, autoritatile trebuie sa accelereze planurile de integrare mai aprofundata a zonei euro, incepand cu bancile, a explicat oficialul italian.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2