Ali Makin, consulul Ambasadei Republicii Arabe Siriene, in vizita de lucru la Consiliul Judetean Maramures

Ali Makin, Secretar 1 si consul al Ambasadei Republicii Arabe Siriene a fost primit joi, 20 aprilie 2017, in biroul presedintelui Consiliului Judetean Maramures, de catre seful administratiei judetene, Gabriel Zetea si prefectul de Maramures, Sebastian Luput. Oficialul sirian a venit in Maramures pentru a participa la evenimentele culturale care au avut loc joi, cu incepere de la ora 13.00, la Biblioteca Judeteana ”Petre Dulfu” din Baia Mare,  respectiv lansarea volumelor ”Antologie Lirica” – autor Nizar Qabbani, ”Zile impreuna cu el”- autor Colette Khouri, precum si vernisajul expozitiei ”Siria – cultura si istorie”.

Prefectul de Maramures, Sebastian Luput a salutat initiativa schimburilor culturale initiata de Alexandru Peterliceanu si a transmis ambasadorului Republicii Arabe Siriene, Walid Othman, invitatia de a dezvolta si legaturile economice si turistice. Totodata, Sebastian Luput a vorbit despre frumusetile Maramuresului, zone incarcate de traditie si cultura.

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea a intarit afirmatiile prefectului de Maramures, informandu-l pe Ali Makin, Secretar 1 si consul al Ambasadei Republicii Arabe Siriene despre evenimentul ”Zilele Maramuresului”, actiune care se va desfasura in judetul nostru, pe parcursul unei saptamani, in luna mai. ”Este o sarbatoare a intregului judet, cand vom incerca sa aratam tuturor strainilor frumusetile zonei. Incercam sa aducem cat mai multe misiuni diplomatice in Maramures, dat fiind faptul ca, in una dintre seri vom organiza Gala Ambasadorilor, unde speram ca ambasadorul Walid Othman sa fie prezent”, a precizat seful administratiei judetene.

Consulul sirian Ali Makin a facut o trecere in revista a instoricului relatiilor de colaborare dintre Siria si Romania, care au inceput inca din perioada feniciana, au continuat apoi in Imperiul Roman, prin raspandirea crestinismului si apoi in perioada Evului Mediu, cand domnitorul Constantin Brancoveanu a donat orasului Alep prima tiparnita din Siria.

”In anii 1970, Romania si Siria au avut o relatie speciala, facilitand multe schimburi. Nu vom uita niciodata ajutorul specialistilor romani care au lucrat in Siria in domeniul constructiilor, extractiei si prelucrarii petrolului, dar si in agricultura. Foarte multi tineri sirieni au studiat la universitatile din Romania, aproximativ 35.000 de studenti, iar unii dintre cei specializati aici ocupa, astazi, functii importante in Guvernul sirian: ministrul Petrolului, ministrul Finantelor etc.

Scoala din Romania este recunoscuta in Siria si multi dintre cei care s-au scolarizat aici au ales sa isi trimita, la randul lor, copiii sa studieze in Romania. Si actualul presedinte al Siriei a continuat aceste legaturi cu statul roman,  iar ambasadorul Walid Othman a sprijinit in mod activ dezvoltarea de legaturi cuturale  si economice intre cele doua tari. Totodata, multe familii mixte de sirieni traiesc in Romania, reprezentand o comunitate importanta”, a subliniat Ali Makin.

Reprezentantii Consiliului Judetean si ai Prefecturii Maramures au precizat ca isi doresc ca problemele din Siria sa se rezolve in cel mai rapid si pasnic mod cu putinta pentru poporul sirian, iar legaturile dintre cele doua state sa cunoasca un trend ascendent.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

Related posts

1 Comment

  1. tudorel

    Mai Zetea,mai lasa cultura si daca tot nu vrei sa te apuci de construirea vreunui parc industrial mai bine ii sprijini pe tarani sa le vanda arabilor berbecuti iar ei sa ne aduca pui de camile sa le crestem,ca tot nu facem nimic cu iarba si o sa ajungem ca vaca in acest judet sa fie mai rar vazuta decat camila.Daca il inviti pe printul Charles,tot cultural,poate vine si domnia sa cu Camila.Ce sa studieze sirienii in Maramures ca noi tocmai am maritat Nordul cu Universitatea Tehnica din Cluj,decat doar daca vin sa ne studieze si sa ne spuna cum naiba noi maramuresenii nebombardati aratam mai rau ca ei si emigram in Vest in numar mai mare.Tare mi se pare : Gala Ambasadorilor,suntem rupti in fund dar avem aere de Viena.Inca o paranghelie?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *