Alianta 2020 USR PLUS: Scoli „ca afara” cu bani europeni

PNL

Nu e o noutate pentru nimeni ca scolile din Romania, in marea lor majoritate, sunt o bataie de joc la adresa copiilor. Fiecare elev, parinte sau profesor se confrunta cu aceasta realitate zi de zi. In Romania anului 2019, ne mor copiii inecati in latrine. Alianta 2020 USR PLUS arata, insa, ca solutiile sunt la indemana: accesarea fondurilor europene pentru dotari si infrastructura din educatie.

In Romania anului 2019, copiii, mai ales cei de la tara, merg uneori kilometri intregi pe jos pentru a putea invata in scoli insalubre, neincalzite, sau de-a dreptul periculoase. Nu a trecut mult timp de cand un copil de trei ani a murit dupa ce a cazut in latrina unei gradinite, intr-un sat din judetul Iasi. Astfel de accidente se pot repeta oricand, caci majoritatea scolilor de la tara au WC-ul in curte, fara a oferi minime conditii de siguranta si igiena. Ce vina au acesti copii ca s-au nascut la tara, intr-un stat care nu este in stare sa le ofere conditii de invatatura similare elevilor de la oras?

Asemenea probleme (si multe altele) se pot rezolva accesand fonduri europene, iar tinta Aliantei 2020 USR PLUS este ca Romania sa profite la maximum de aceasta oportunitate.

Uniunea Europeana are nevoie de o recentrare a prioritatilor strategice spre educatie. Vrem ca Parlamentul European sa promoveze politici europene de aliniere si crestere a standardelor europene comune in materie de educatie, sa suplimenteze bugetul european destinat proiectelor in educatie si sa sustina suplimentarea bugetelor nationale dedicate acestui domeniu.

Alianta 2020 USR PLUS propune alocarea de fonduri europene la nivelul intregii comunitati concentrate catre cresterea si securizarea accesului la educatie pentru copiii din familiile nevoiase: decontarea costurilor de transport pe toata perioada scolarizarii, reabilitarea unitatilor de cazare pentru elevii din scolile tehnice si de meserii care locuiesc la distanta.

Sustinem cresterea calitatii invatamantului vocational, tehnic si agricol prin alocarea de fonduri europene suplimentare catre programe de dezvoltare a infrastructurii necesare acestui tip de scolarizare (ateliere, sere, laboratoare).

Vrem sa cream la nivelul Uniunii Europene un fond special „Nimeni nu ramane in urma” pentru regiunile cu educatie deficitara. In Romania, la tara, dintre oamenii cu varsta intre 25 si 64 de ani, 38% au absolvit doar gimnaziul, 22% au facut si o scoala profesionala si mai putin de 17,5% au terminat liceul. Doar 0,4% din populatia din mediul rural urmeaza cursuri de formare profesionala dupa terminarea scolii.

Acestea sunt doar cateva dintre obiectivele Aliantei 2020 USR PLUS in ceea ce priveste educatia. Lor li se adauga bursele Erasmus pentru liceeni, asigurarea accesului la competente-cheie, educatia financiara si cea axata pe cultura si istoria europeana etc.

Fara hotie reparam scolile!

Intra pe www.usrplus.ro si afla obiectivele noastre pentru Romania. Pe 26 mai voteaza Alianta 2020 USR PLUS, pozitia 2 pe buletinul de vot!

Acest material a fost comandat de partidul Uniunea Salvati Romania (parte a aliantei electorale “Alianta 2020 USR PLUS”) si realizat de operatorul economic Atelierul de Internet SRL. Cod unic de identificare: 41190006.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1