Alimentatia adecvata pentru persoanele in varsta

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

batraniAlimentatia este un factor-cheie in viata oricarei fiinte umane. Proprietatile unei diete sanatoase au o relevanta speciala pentru persoanele in varsta, ca urmare a vulnerabilitatii lor, apreciaza Sara González, director al Grupo Adavir, grup specializat in gestionarea centrelor pentru persoane varstnice, semnaleaza cotidianul spaniol ABC, citat de Agerpres.

De aceea, este esential sa se asigure o alimentatie echilibrata si sa se acorde atentie proportiei substantelor nutritive care o compun.

Hidratii de carbon trebuie sa formeze 60% din dieta, pentru a se recupera energia consumata. Persoanele in varsta trebuie sa reduca glucidele simple, din cauza absorbtiei lor rapide, marind in schimb consumul de glucide complexe, pentru ca prin absorbtia lor lenta fac posibila cresterea nivelului de glucoza din sange in mod gradual.

Grasimile pot ajunge pana la 30%. Se recomanda reducerea grasimilor polinesaturate de origine animala (carnati, unt, lapte integral) si cresterea cantitatii de grasimi vegetale si animale mononesaturate (ulei de floarea-soarelui, de soia, de arahide si de peste gras).

Proteinele trebuie sa reprezinte 15% pentru a exista un echilibru intre macronutrienti. Trebuie sa se combine proteinele de origine animala si cele de origine vegetala, existente in legume, cereale, orez, cartofi, paste si paine.

Fibrele sunt primordiale in dieta pentru ca previn constipatia si ajuta la reglarea nivelului glicemiei si colesterolului. Este bine de stiut ca pentru o dieta echilibrata exista ca punct de referinta asa-numita piramida alimentara.

Nu putem uita importanta activitatii fizice moderate si necesitatea de a bea apa frecvent.

Un factor important este reprezentat de medicamentele pe care le iau persoanele in varsta, pentru ca pot provoca unele carente. Acestea se pot acoperi, la nevoie, cu un consum mai mare de magneziu, calciu, vitamina D, fier.

Fiecare caz este unic si, de aceea, alimentatia va fi oarecum diferita pentru fiecare persoana in varsta. Ingredientul care nu poate lipsi este dragostea celor care le inconjoara.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2