Alimentatia bogata in grasimi saturate, asociata cu o crestere a riscului de cancer pulmonar 

Reclame home 1
Reclame home 1

Persoanele care consuma o cantitate mare de grasimi saturate – tipul ”rau” de grasimi, ce abunda in produse precum untul sau carnea de vita – au un risc mai mare de a dezvolta cancer de plamani in comparatie cu indivizii care au o dieta saraca in astfel de alimente, sugereaza un studiu recent realizat in Statele Unite, citat de Reuters, informeaza AGERPRES.

In comparatie cu adultii care au avut o alimentatie saraca in grasimi saturate, persoanele care au consumat cele mai mari cantitati de grasimi totale si saturate au avut un risc cu 14% mai mare de cancer de plamani, a descoperit cercetarea. In cazul fumatorilor, dieta bogata in grasimi suplimenteaza acest risc cu 15%.

In conditiile in care cea mai buna modalitate de diminuare a posibilitatii de a dezvolta aceasta boala o reprezinta absenta fumatului, ”o alimentatie sanatoasa poate de asemenea reduce riscul de cancer la plamani”, a declarat coautoarea studiului, Danxia Yu, de la Centrul Medical al Universitatii Vanderbilt din Nashville, Tennessee. ”Descoperirile noastre sugereaza in special faptul ca un aport crescut de grasimi polinesaturate coroborat cu reducerea consumului de grasimi saturate, in special in randul fumatorilor si a celor care s-au lasat recent de fumat, poate (ajuta la prevenirea) nu numai a bolilor cardiovasculare, ci si a cancerului de plamani”, a declarat ea.

American Heart Association (Asociatia Americana a Inimii) recomanda in acest sens asa-numita dieta DASH pentru stoparea hipertensiunii (Dietary Approaches to Stop Hypertension) si dieta mediteraneana. Ambele stiluri alimentare pun emfaza pe gatitul cu uleiuri vegetale bogate in grasimi nesaturate, consumul de nuci, fructe, verdeata, lactate cu continut scazut de grasimi, cereale integrale, peste si carne de pasare si limitarea consumului de carne rosie, zahar si sare.

”Aceste linii directoare sunt similare celor pentru evitarea bolilor de inima, a accidentelor vasculare cerebrale si diabetului si as spune ca sunt exact aceleasi care contribuie in general la prevenirea cancerului si mai ales a celui pulmonar”, a declarat doctor Nathan Berger, om de stiinta in cadrul Case Western Reserve University si University Hospitals Cleveland Medical Center, care nu a fost implicat in studiu. ”Acest lucru nu inseamna ca presupune aruncarea fripturilor si a untului din frigider, ci reducerea (consumului acestora — n.r.) la o data pe saptamana”, a adaugat el in cadrul unui interviu citat de Reuters in 4 august.

Pentru aceasta cercetare, oamenii de stiinta au analizat informatii din cadrul a zece cercetari publicate anterior in Statele Unite, Europa si Asia care au analizat modul in care aportul de grasimi din alimentatie influenteaza posibilitatea de imbolnavire de cancer de plamani.

Laolalta, studiile au insumat 1,4 milioane de participanti dintre care 18.822 au fost diagnosticati cu cancer pulmonar in timpul unei perioade medii de cercetare de peste noua ani.

Oamenii de stiinta au impartit subiectii in cinci categorii, in functie de cantitatea de grasimi totale si saturate consumata. De asemenea, participantii au fost divizati in cinci grupuri dupa procentul de grasimi nesaturate din dieta. Per total, persoanele care au mancat cea mai mare cantitate de grasimi nesaturate au avut un risc cu 8% mai mic de a dezvolta cancer de plamani in comparatie cu cele care au consumat cea mai mica cantitate, arata oamenii de stiinta in ”Journal of Clinical Oncology”.

Inlocuirea a 5% din calorii din grasimi saturate cu grasimi nesaturate a fost asociata cu o scadere cu 16% a riscului de cancer pulmonar cu celule mici (microcelular) si cu 17% a posibilitatii de a dezvolta un alt tip de cancer de plamani cunoscut drept carcinom cu celule scuamoase.

Una dintre limitarile studiului o reprezinta faptul ca informatiile privind nutritia au fost obtinute doar la un anumit moment, noteaza autorii, ceea ce face imposibila urmarirea modului in care schimbarile in alimentatie ar putea influenta sansele de aparitie a cancerului.

De asemenea, nu au fost luati in calcul alti doi factori care ar putea contribui la cancer — zaharul si grasimile trans, a atras atentia Glen Lawrence, cercetator in biochimie la Long Island University din Brooklyn, New York, care nu a fost implicat in cercetare. Acesta a adaugat ca unele cercetari realizate anterior au evidentiat faptul ca si grasimile nesaturate ar putea creste riscul de a dezvolta anumite tipuri de tumori.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole