Alimentele s-au ieftinit, in iulie, in medie cu 1,17%

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

comerciant-cartofi-piata-fructe-legumePreturile la produsele alimentare au scazut cu 1,17% in iulie, raportat la iunie, si cu 7,25% fata de luna similara din 2014, potrivit datelor publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS), scrie Agerpres.

La marfurile nealimentare, preturile au urcat in iulie, fata de iunie, cu 0,48%, si cu 1,26% comparativ cu iulie 2014.

Si tarifele la servicii s-au majorat in iulie, cu 0,09%, fata de luna iunie, si cu 2,20% comparativ cu luna similara a anului trecut.

La grupa produselor alimentare, in comparatie cu luna iunie, cel mai mult au scazut preturile, in iulie, la legume, cu 10,27%, la cartofi, cu circa 8%, si la fructele proaspete, aproape 4%. Scumpiri mai mari s-au consemnat la citrice si alte fructe meridionale, cu 2,56%, si la oua, cu 1,27%.

In privinta produselor nealimentare, datele INS releva o ieftinire relevanta doar la medicamente, cu 3,53%, si la articole medicale, cu 3,36%, in timp ce cresteri semnificative de preturi s-au inregistrat la gaze, cu 11,23%.

La servicii, majorari au consemnat tarifele la apa, canal si salubritate, cu circa 1%, iar scaderi usoare preturile la transportul aerian si la telefon, cu 0,67%, dar si cele percepute la serviciile de posta si telecomunicatii, cu 0,44%.

Incepand cu data de 1 iunie 2015 a intrat in vigoare extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor si bauturilor. In consecinta, in iunie, raportat la mai, preturile la produsele alimentare scazusera cu 8,23% si cu 6,44% fata de luna similara din 2014, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *