Alin Birda: Tarifele de pescuit se achita la Ocolul Silvic Baia Sprie si nu la proprietarul cabanei // Panourile abuzive de la Lacul Bodi Mogosa au fost date jos, ieri, de politistii locali 

Executivul Primariei Baia Sprie s-a autosesizat in cazul situatiilor ilegale, care se petrec la Lacul Bodi Mogosa. Astfel, proprietarului, care facea abuz de luciul de apa, percepand taxe de la pescari, i s-a adus la cunostinta faptul ca incaseaza bani fara a avea acest drept. Totodata panourile pe care scria ca este interzisa intrarea in lac cu barci si saltele sau ca este interzis inotul au fost date jos de pe stalpi.

Alin Birda, primar Baia Sprie: “Nu avea si nu are niciun drept sa incaseze taxa de pescuit. O incasa absolut ilegal. Lacul Bodi Mogosa apartine de Primaria Baia Sprie, noi il administram. Acest domn are cateva terenuri in jurul lacului, iar Primaria are lacul si o parte din terenurile din jurul lacului. Deci nu are niciun drept sa incaseze taxa de pescuit. Biletul de pescuit se elibereaza de catre Ocolul Silvic Baia Sprie. Vis-à-vis de parcare, are dreptul sa incaseze taxa de parcare deoarece este terenul sau privat. Taxa de fotografie o consideram o aberatie. I-am cerut sa o anuleze in sensul in care turistii nu vin sa-si faca poze cu cabana Mogosa, ci cu lacul. Daca turistii sau localnicii stau pe terenul public si fac fotografii cu lacul, el nu are niciun drept de sa ii taxeze. La ora actuala zona nu este amenajata pentru campare sau pentru scaldat. Lucrurile acestea oamenii le pot face daca doresc, (n.r.-se refera la domeniul public), noi nu avem nimic in potriva, dar pe propria raspundere pentru ca nu avem salvamar, spre exemplu. Daca va exista un privat care va dori sa amenajeze locul pentru camping, il vom ajuta si incuraja sa faca aceasta investitie. Noi, acum, incercam sa informam lumea si le prezentam drepturile pe care le au, sa stie care este domeniul public si care este domeniul privat.”

Nu exista o cale de acces

Ieri, conducerea institutiei locale a solicitat proprietarului respectiv sa deschida calea de acces, omul neavand dreptul de a ingradi intrarea spre celelalte terenuri, care nu se afla in proprietatea sa. Incepand de astazi, 23 iulie, acesta are la dispozitie 15 zile pentru a da un raspuns. In caz contrar, executivul Primariei Baia Sprie il va actiona in instanta.

Alin Birda, primar Baia Sprie: “Trebuie sa rezolvam problema de fond, adica clarificarea caii de acces. Am solicitat oficial, in scris, catre dansul acest drept de servitute, care nu e doar pentru Primaria Baia Sprie, care administreaza lacul, ci pentru toata lumea. Lacul fiind o zona de agrement public, accesul trebuie sa fie permanent, adica dansul sa nu inchida poarta la o anumita ora. Daca nu da curs solicitarii noastre il vom actiona in instanta.”

Tarifele de pescuit se achita la Ocolul Silvic Baia Sprie

Pe pagina de Facebook, executivul Primariei Baia Sprie a postat un anunt prin care informeaza populatia cu privire la tarifele care trebuie platite pentru pescuit. Tot aici, s-a mai precizat si faptul ca “incasarea acestor taxe de catre agentii economici in arealele administrate de RNP-Romsilva este strict interzisa si ilegala. Taxa de pescuit se achita la Ocolul Silvic Baia Sprie si nu la alte societati (…)”.

Astfel, pentru practicarea pescuitului in scop recreativ/sportiv in habitatele piscicole naturale din apele de munte administrate de RNP- Romsilva tarifele sunt urmatoarele:
– o zi / 15 lei fara TVA
– 7 zile / 35 lei fara TVA
– o luna / 60 lei fara TVA
– un sezon / 150 lei fara TVA, pt. o zona de pescuit.

Tot ieri, 22 iulie, panourile care dezinformau cetatenii si turistii au fost demontate de catre reprezentantii Serviciului Public si ai Politiei Locale din cadrul Primariei Baia Sprie. In maximum doua saptamani, la Lacul Bodi Mogosa se vor monta panouri informative care vor clarifica delimitarea publica de cea privata si vor reglementa accesul turistilor (n.r.-vezi foto harta).

Foto: Primaria Baia Sprie, FB // Text: Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1