Alinierea planetelor intrerupe temporar misiunile desfasurate de NASA pe Marte

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

La fiecare doi ani, Marte „aluneca” in spatele Soarelui, plasand astfel cele trei sonde ale NASA care orbiteaza planeta si cele doua rovere functionale aflate pe scoarta martiana intr-o zona din spatiu in care aceste dispozitive nu mai pot sa comunice eficient cu echipele de cercetatori de pe Terra – un fenomen care se va produce sambata, informeaza DPA, relateaza Agerpres.

Practic, niciun fel de comunicare nu va mai fi posibila intre sonde si rovere si controlorii lor de pe Terra, incepand de sambata si pana pe 1 august, a anuntat NASA, care a dezvaluit si faptul ca, „din motive de precautie”, nu va lansa niciun set de comenzi in aceasta perioada catre dispozitivele de pe Marte.

„Nu vom ‘vorbi’ cu dispozitivele noastre de pe Marte in timpul acelei perioade, pentru ca ne asteptam la o degradare semnificativa a link-ului de comunicare si nu vrem sa riscam ca unul dintre vehiculele noastre sa actioneze pe baza unei comenzi corupte”, a spus Chad Edwards, manager al Mars Relay Network Office din cadrul Jet Propulsion Laboratory, un laborator stiintific administrat de NASA in orasul Pasadena din statul american California.

Datele vor continua sa vina de pe Marte, insa ele vor trebui sa fie retransmise ulterior, intrucat unele dintre ele ar putea sa se piarda in spatiu sau sa fie corupte, a precizat NASA intr-un comunicat.

Agentia spatiala americana va primi informatii despre starea vehiculelor sale in fiecare zi in care Marte se va afla in spatele Soarelui, a spus Chad Edwards.

Marte trece in spatele Soarelui, in raport cu Terra, aproximativ la fiecare 26 de luni, iar fenomenul este cunoscut sub numele de „conjunctia solara a lui Marte”. Toate misiunile active ale NASA s-au confruntat cu acest fenomen cel putin o data, a precizat agentia americana.

„Toate acele vehicule spatiale sunt de acum veterane ale conjuctiei. Stim la ce trebuie sa ne asteptam”, a precizat Chad Edwards.

Cele trei sonde spatiale plasate de NASA pe orbita planetei Marte sunt Mars Odyssey, Mars Reconnaissance si MAVEN, iar cele doua rovere care exploreaza scoarta „Planetei Rosii” sunt Opportunity si Curiosity.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2