Alpinism: Alex Gavan a escaladat un nou varf de peste 8.000 de m, Gasherbrum 2

Alpinistul roman Alex Gavan a escaladat in ziua de 18 iulie varful Gasherbrum 2, de 8.035 de metri, din muntii Karakorum (Pakistan), fara a folosi oxigen suplimentar sau porteri de altitudine, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Cu aceasta reusita, Gavan si-a trecut astfel in palmares al saptelea varf de peste opt mii de metri.

Expeditia, inceputa pe 14 iunie si planificata sa dureze aproape doua luni de zile, a ajuns la final, dupa ce, in timpul ultimei etape de aclimatizare la 7.000 de metri, Gavan si echipa sa au intuit potentialul momentului si au pornit din tabara trei ascensiunea finala catre varf, ascensiune care a durat 17 ore.

In aceasta expeditie, Gavan i-a avut ca parteneri de coarda pe finlandezul Lotta Hintsa si pe Don Bowie, acesta cu peste 19 expeditii himalayene la activ, printre altele, cu varfurile K2 (8.611 m) si Annapurna (8.081 m), urcate fara oxigen suplimentar, cu care Gavan s-a cunoscut in timpul operatiunii de salvare organizate pentru Inaki Ochoa de Olza pe Annapurna, in 2008. In timpul escaladei finale, din cauza unor considerente obiective, Don si Lotta au fost nevoiti sa renunte la ascensiune, Gavan atingand varful in maniera solitara. Don si Lotta urmeaza sa reia ascensiunea varfului in zilele urmatoare.

“Pe 10 iulie, atunci cand am plecat impreuna cu Don si Lotta sa stabilim tabara trei, planul era sa dormim doua nopti la altitudinea de 7.000 de metri si astfel sa ne finalizam procesul de aclimatizare. Urma sa coboram apoi in tabara de baza pentru a ne odihni si a fi apoi in forma optima pentru ascensiunea varfului. Aveam la noi echipament si provizii pentru numai sase zile de stat sus pe munte. In final, cele sase zile s-au transformat in nu mai putin de unsprezece, iar ascensiunea de aclimatizare s-a transformat in chiar ascensiunea finala a varfului. Este cea mai lunga perioada compacta de timp pe care am petrecut-o vreodata deasupra taberei de baza in vreo expeditie. A fost un efort extrem de dur si de intens, cu cinci nopti consecutive petrecute la peste 7.000 de metri”, a declarat Gavan.

A fost a patra incercare a lui Alex Gavan de a atinge varful Gasherbrum 2, dupa cele din 2007, 2008 si 2016. In total, alpinistul a petrecut mai bine de sapte luni pe pantele abrupte ale acestui gigant himalayan.

“Intotdeauna am privit muntii cu reverenta, i-am privit ca avand propria lor personalitate, propriul lor caracter. La fel de unici ca si noi, oamenii. Nu exista doi munti la fel, nu exista doua varfuri la fel. De unde, pentru o ascensiune reusita, de fiecare data, abordarea trebuie sa fie una extrem de personala si personalizata. Simt Gasherbrum 2 ca pe o forma de manifestare nonbiologica a vietii, a materiei. Am ajuns sa privesc Gasherbrum 2 ca pe un mare maestru spiritual”, a mai spus Alex Gavan.

Alex Gavan a dedicat expeditia pe Gashebrum 2 memoriei a doi oameni si prieteni extraordinari, Simone la Terra si Kumar Rai, cat si celui ce a fost Mihai “Galiani” Cioroianu, primul roman pe acest varf.

De asemenea, prin aceasta ascensiune, Alex Gavan trage un semnal de alarma si da astfel startul unei campanii de salvare si conservare a aspretelui (Romanichthys valsanicola), considerat cel mai rar peste din Europa si, dupa unele estimari, chiar din lume. O specie de peste-fosila vie, avand o vechime de peste 65 de milioane de ani, aspretele este contemporan cu ultimii dinozauri. In prezent, arealul este limitat la numai o portiune de un km din cursul superior al raului Valsan (initial se regasea si in Arges si in Raul Doamnei) in amonte de satul Bradetu, in muntii Fagarasului. Datorita exploatarii hidroenergetice nesustenabile a acestor rauri, aspretele se afla in ultima clipa a existentei sale. Planul de salvare si conservare a aspretelui va fi facut public ulterior.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1