Alte defrisari ilegale sau… doar taieri de conservare? (FOTO)

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

 

 

A scapa de jungla urbana, fie ea si mai redusa ca dimensiune cum este Baia Mare, constituie o necesitate obiectiva. Nevrand sa mai aud, cum isi bat vecinii covoarele la cativa metri de geamurile mele sau sa-i vad pe rromii care rascolesc in containere, in saptamana patimilor am evadat in munti.

Am urcat la Stanca Virgina sa vad panorama orasului, in padurile din zona Suior si chiar pana la Statiunea Izvoare. Un peisaj exceptional este neglijat si depreciat prin neglijenta criminala a responsabililor de resort. Nu este permis sa nu-ti valorifici resursele naturale, sa nu faci minimul necesar pentru a atrage turisti si a revigora zonele montane. Suferim de indolenta cronica, iar nepasarea ne ucide cate putin in fiecare zi. Ne ascundem dupa scuze penibile si invocam lipsa banilor, chiar si atunci cand este vorba doar de vointa administrativa.

Drumul spre Statiunea Izvoare a fost reabilitat dar nu si intretinut. Nu sunt marcaje rutiere decat la baza traseului auto. Curbele nu sunt semnalizate, asfaltul este nemarcat, nu exista parapeti iar pe o portiune de drum cineva a pus niste bolovani pe post de parapeti, sa fie sigur ca omul se zdrobeste de ele si nu ajunge in parau. Ma ingrozesc la ideea ca ar trebui sa cobor soseaua de la statiune si pana in Firiza, noaptea, pe ploaie sau pe ceata!

Sus, pe platoul montan este dezolant. Totul este inchis iar imensul potential existent este abandonat. Un spatiu unde mergeam candva cu drag pentru drumetii montane a devenit pustiu, doar drujbele si TAF-urile isi vad de treaba, curatind versantii de arborii seculari. Nu am vazut nici un turist, nicaieri pe traseu, avand o senzatie acuta ca sunt un vizitator pierdut in peisaj. Candva, din acel loc faceam excursii catre Plesca Mare, cheile TataruJui,  Taul lui Dumitru, varful Breaza si varful Ignis iar prin pasul Paltin catre Izvorul lui Pintea si varful Gutaiul Mare.

Am gasit in schimb mizerie lasata de nu stiu cand, gunoaie, peturi si alte resturi nedegradabile, dupa tipicul neaos romanesc potrivit caruia trebuie sa lasi urme si sa distrugi natura, fara frica ca vei fi pedepsit. Peisajele prin care umblam candva sunt ravasite, fotografiile atasate prezintand masacrul care are loc in zonele impadurite, la nici 30 de kilometri de capitala judetului. Nu stiu cui apartin acele paduri, cine le administreaza si decat sa intreb si sa mi se spuna ca exista autorizatie pentru taieri de conservare, mai bine ma abtin.

Daca la Lacul Mogosa am facut un efort sa inteleg ca exista ratiuni economice si biologice pentru a dobori arbori de peste 100 de ani, ce motive pot fi invocate pentru raderea totala a padurilor pe latura nord estica a statiunii? Ar trebui sa fim ingrijorati de faptul ca in Maramures turismul montan moare, ca ne limitam doar la cel rural sau la mancat si baut in hanurile de pe traseul de pe Gutin si din Maramuresul istoric. Cine si cum poate revigora turismul montan?

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

7 Comments

 1. IOAN

  Ce sa mai vorbim despre subiect. A dat Corin Chereches faliment ca s-a inconjurat numai de jigodii precum consilierul asta pmp si gasca. L-au jupuit de bani si zero pricepere la turism. Cata investitie lasata in paragina si din foto nu se vede tot dezastrul. Va mai trimit si eu altele de pe traseul catre statiune. Poate se sesizeaza Garda Forestiera. Daca nu-s si aia unsi deja.

  Reply
 2. ninja

  luati legatura cu directia silvica sau cu garda forestiera. ei va pot explica ce se intimpla acolo. nu putem respinge taierile in totalitate. padurea tinara e mai activa decit cea batrina, rolul de protectie este mai bun. din imaginile postat aia e o taiere de regenerare nu defrisari. golul de munte nu se impadureste nici natural, daramite artificial… asa ca nu propaganda… cereti date concrete. am pretentii de la dumneata d-le somogy…

  Reply
 3. IO

  E clar ca se taie fara masura ! nu exista inca un plan de regenerare.S-ar vedea efectele pozitive,imaginile prezentate spun totul despre cei care au datoria sa se ocupe de acestea.Se intretine cu buna stiinta taierile de paduri dupa interese.Stiti ninja ca ati putea deveni samurai?e cu totul altceva…

  Reply
    1. ninja

     ai ghicit…. sunt padurar si ma cheama fane. nu mai incerca, ai nimerit din prima. dar trebie sa intelegi ca nu putem respinge taieriele tatal, iar cei tineri sunt mai activi decat cei batran cu rol de protejare mai bun

     Reply
 4. dan

  Domnule “ninja”, o tara in care nu se taie nici un arbore nu decade din timp. Asa am ajuns noi romanii sa avem paduri seculare, pentru ca s-au taiat in timp copaci pentru stricta necesitate. Nu conteaza ratiunile “regenerare, exploatare rationala, etc.” pentru ca Romania nu beneficiaza de aceste resurse. Beneficiarii sint niste clienti care vind resursele care va ofera dv. oxigen si isi construiesc pozitii politice si/sau financiare. Va rog sa ma directionati spre sit-uri din Austria sau Elvetia in care se exploateaza rational padurile, sa ma bucur de cumpatarea lor. Acolo nici vreascurile nu sint “no name”. Despre vinat, nu mai are rost sa discutam.
  Ca urmare, cit putem, sa fim cu ochii mintii macar pe aceasta bogatie inca neprivatizata in totalitate. S-ar putea ca in viitor sa exportam in occident aer de munte la bidoane de sute de mc.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *